Акценти
Начало / Любопитно / Певицата Силвия Кацарова е родена на 26 април

Певицата Силвия Кацарова е родена на 26 април

1336722238

Поп певицата Силвия Кацарова е родена на 26 април 1954 година в Добрич. Тя е от турски произход и по време на Възродителния процес сменя турското си име Силвер Нури. Била е омъжена за Милчо Кацаров с когото имат едно дете Теди Кацарова.

Със своя талант, специфичен тембър и маниер на изпълнение, повлиян от ритъм енд блус и соул, тя има определяща роля за успеха на група LZ. Песни като „Бяла въздишка“, „Големият кораб минава“, „Топъл дъжд“ се превръщат в шлагери през 80-те. Прекарала детството си в Добрич, тя се премества с родителите си в Хасково през 1969, където завършва икономическия техникум. С помощта на преподавателите Лили Ненкова и Ирина Чмихова успява да се подготви за кандидатстудентските изпити в Естрадния отдел на Музикалната академия, която завършва в класа на Евгений Комаров. В началото на кариерата си добива опит в различни жанрове – от циганско-руските романси до джаз-рок с квинтета на пианиста Марио Станчев.

Установява се в група LZ, която сформира заедно с бъдещия си съпруг Милчо Кацаров. Повече от три десетилетия хиляди български меломани си припяват хитовете на LZ. „Големият кораб минава“, „Топъл дъжд“, „Бяла въздишка“, „Обещай ми любов“ и „Огън от любов“ са само част от бисерите, изпълнени с гласа на Силвия Кацарова. През 70-те и 80-те участва в издаването на 5-те албума на групата и осъществява редица ангажименти в увеселителните заведения на Скандинавия. В края на 80-те голяма популярност придобиват дуетите ѝ с Васил Найденов „Огън от любов“ и „Всичко е любов“, а в началото на 90-те е и „Моля се“. „Топъл дъжд“ е обявена за Мелодия на годината в едноименния тв конкурс през 1987. През 1994 заедно със съпруга си основава собствено звукозаписно студио „Силвия мюзик“. Дъщеря й Теди Кацарова също е певица.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...