Акценти
Начало / Любопитно / Певецът Георги Христов е роден на този ден

Певецът Георги Христов е роден на този ден

georgi_hristov_21
Певецът Георги Христов е роден на 28 януари 1964 г. в София. Мечтае да стане певец от дете и посещава уроци по пеене и музика. Първата му публична изява е на 6-годишна възраст, когато пее на сцената на читалище „Раковски“ на празника на училището си. Песента е хитът на Емил Димитров „Моя страна, моя България“, която той представя с акордеон.
Завършва гимназия през 1981 г., веднага кандидатства и е приет в Държавната музикална академия, където е студент до 1983 г. По това време вече има първите си изяви и е известен в музикалните среди. Става солист на група „Такт“ и през лятото на 1981 г. реализира първия си студиен запис на песента „Следи“, на която по-късно прави кавърверсия. Съвсем в начaлото на своята кариера, още студент, Георги Христов гастролира в Монголия и бившия Съветски съюз с Биг-бенда на Българското национално радио с диригент Вили Казасян.
Първите автори, с които работи, са изключително талантливите композиторки Зорница Попова и Мария Нейкова. Те написват първите му известни песни. Сред тях са „Всяка нежност е за двама“, „Накажи ме с любов“, „Ще те накарам да се влюбиш“, „Дали си разбрала“.
Певецът се изявява и на престижни фестивали като „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“, „Бургас и морето и неговите трудови хора“, „Пролетния радиоконкурс“, от които печели първите си награди. Много скоро младият певец с впечатляващи вокални качества завладява сърцата на публиката и привлича много свои почитатели. Не закъсняват и поканите към него за концерти в чужбина – Европа, Азия, САЩ. Георги Христов набира опит и самочувствие да участва на престижни международни форуми на Стария континент и в Щатите, от които четири пъти е печелил най-големите отличия – Гран При.
През годините Георги Христов непрестанно обогатява репертоара си и в стилово отношение. Изпълнява както песни от течението на модерния поп – балади, диско, латино и рок, така и фолклор от различни краища на България. Правил е кавърверсии и римейкове на хитове на едни от най-големите световни звезди. Георги Христов пее на пет езика, изявява се като композитор и текстописец, като създава над 50 свои песни.
Има 13 издадени албума, първият от които е „Георги Христов“ (1987). На 11 от тях е продуцент, на последните 7 — продуцент и издател.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...