Акценти
Начало / Общество / Паяк тръгва по плевенските улици от 1 август

Паяк тръгва по плевенските улици от 1 август

От 1 август Община Плевен ще започне да премества принудително пътните превозни средства, паркирани в нарушение на Закона за движение по пътищата и Наредба №3 на Общински съвет Плевен, това съобщи Иваница Бояджиева, директор на Общинско предприятие „Център за градска мобилност” Плевен. С други думи – от началото на новия месец освен скоби, паркиралите на непозволени за това места или без да са заплатили съответната такса автомобили ще бъдат вдигани с т. нар. „паяк”.

Цената за разходите по самото принудително преместване е 42 лв., след това колите ще бъдат откарвани на специализиран наказателен паркинг на ул. „Гургулят” /зад Регионалния исторически музей/. Цената за час престой там е 2 лв., уточни Бояджиева.

На принудително преместване подлежат превозни средства, спрели в обособените зони за платено почасово паркиране /Синя зона/, без да са заплатили за паркирането, паркирали в нарушение на правилата за движение автомобили, както и когато създават опасност или правят невъзможно преминаването на другите участници в движението.

Иваница Бояджиева припомни, че в Плевен има обособени 15 зони за платено паркиране с приблизително 700 паркоместа. Те включват района на жп гарата и Автогарата, ул. „Г. Домусчиев”, ул. „Иван Миндиликов”, бул. „Д. Попов”, ул. „Д. Константинов”, ул. „Цар Борис ІІІ”, ул. „Дойран”, паркинга на Театъра, на Военния клуб, на БТК, както и на улиците „Заменхоф” и „Дойран”. Всички зони са обозначени със съответните знаци, указващи платеното паркиране и начините на заплащане. Режимът на почасово платено паркиране е валиден в работни дни в часовия диапазон от 8,30 до 19,30 часа.

Цената за 1 час паркиране е 1 лев, водачът може или да закупи талон за паркиране или да заплати чрез изпращане на SMS на кратък номер 1364 за всички мобилни оператори.

Друга възможност за заплащане на паркирането е закупуването на карти за предплатено паркиране – 55 лв. за един месец и 480 лв. за една година, допълни Бояджиева. Така паркирането за 11 часа излиза по-малко от 2 лв. средно на ден на водачите. Картите могат да се закупят от ОП „Център за градска мобилност”. За хората, които живеят в зоните за платено паркиране и ползват паркомясто, ще бъдат издавани специални карти, допълни Бояджиева. Живеещите трябва с документ за адресна регистрация да отидат и да подадат заявление в общинското предприятие. Таксата за администриране на документа е 12 лв., той ще важи за цялата година, но само за периметъра, където е адресната регистрация на собственика на автомобила, няма да важи за всички сини зони в целия град.

С цел по-качествено обслужване на гражданите и подобряване организацията и контрола на дейността по паркирането, функционира и Call center. Номерата, на които може да се подаде сигнал или да се получи информация за паркиране, са: 064/ 800 122 и 087 510 47 95. На тях плевенчани ще може да съобщават и за неправомерно паркирали на кръстовища или пешеходни пътеки нарушители, каза още Иваница Бояджиева.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...