Акценти
Начало / Общество / На областна конференция отчетоха резултатите от проект за интеграция на ромите

На областна конференция отчетоха резултатите от проект за интеграция на ромите

„Читалищата – катализатор на ромското включване” е европейският проект, по който приключи работа сдружение „Плевенски обществен  фонд „Читалища” и резултатите от него бяха отчетени на областна конференция днес.  Конференцията беше открита от Даниела Димитрова, изпълнителен директор на фонд „Читалища”, която подчерта, че темата е от изключителна важност за читалищния сектор, тъй като през  последните години читалищата отвориха широко своите врати за ромската общност в съответното населено място.

„Интеграцията на малцинствата е задача на всички съвременни демокрации. Всички сме убедени, че процесът на интеграция трябва да е двупосочен, но той има нужда от катализатор и този проект е прекрасен пример в тази посока”, каза в приветствието си към участниците в конференция зам.-областният управител Енгин Кючуков и изтъкна, че проектът е в унисон със стратегията на област Плевен за интеграцията на ромите  за програмния период 2013-2020 г. Енгин Кючуков цитира цифри от последното преброяване, които, по думите му, са стряскащи. От определилите се като роми в област Плевен 9 963 едва 37 или 0.47% са с висше образование, а 393 или 4.85% са завършили средно образование, 2 380 са с основно образование, а 2 435 с начално. Най-жалкото е, че 971 роми никога не са ходили на училище и всички ние трябва да работим, за да променим тази статистика, каза Кючуков, като изтъкна, че в малките населени места именно читалището е мястото където децата най-лесно се докосват до ученето чрез метода на играта, а родителите имат възможност да обогатят знанието си чрез срещи и разговори.

А директорът на общинската дирекция „Европроекти” – Дикран Ованесян, изрази надежда, че общините ще започнат да вървят с по-бързи темпове в посока на интеграция на етническите малцинства. Твърде много документи бяха създадени за интеграция на малценствата през последните години и на хартия съществуват много анализи, но на дело всички знаем как стоят нещата, каза Ованесян и подчерта, че проектът на фонд „Читалища” предлага много добри практики в тази посока.

Такива добри практики представиха от читалище Борба” в Кнежа, където в рамките на проекта са отворили творчески занимални, които да приобщат ромските деца към съвременните ценности. Психологът Валентин Минков сподели, че ефективна форма за възпитаване на отговорно родителство сред ромите е създаването на „Училище за родители”. Културологът Ива Мусова пък акцентира върху това как читалищата в селската общност могат да бъдат модел за мултикултурно общуване.

Как са се отразили проектните дейности върху ромските деца обобщи Валентина Дженева, директор на НУ „Христо Ботев” в град Левски, която отчете повишената активност на ромските деца, включени в проекта,  по време и извън учебните занятия.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...