Акценти
Начало / Политика / Партиите трябва да заявят ясно позицията си относно бъдещето на ядрената енергртика в България

Партиите трябва да заявят ясно позицията си относно бъдещето на ядрената енергртика в България

Всяка политическа партия трябва ясно да заяви позицията си относно развитието на ядрената енергетика в България. Това е особено важно сега, когато предстои провеждането на референдум по този въпрос. Това каза днес депутатът от Коалиция за България Румен Петков, който участва в откриването на разяснителната кампания в област Плевен. Тя започна от село Брестовец. По-късно днес е предвидена среща и в Никопол. Идеята е в рамките на разяснителната кампания представители на Коалиция за България да посетят поне по веднъж областните центрове в областта и колкото е възможно повече населени места.
Доволен съм от първата среща, защото хората задават чисто практически въпроси, свързани с цената на обекта, как ще влияе върху ценообразуването неучастието на държавата, а също какъв ще е ефектът върху региона изграждането на нова атомна мощност. Въпросите показват, че хората са стигнали до същината за провеждане на референдума, а именно – всеки български гражданин да може свободно да заяви своето виждане за стратегическия за страната и региона обект, изтъкна депутатът от Коалиция за България Румен Петков.
Той подчерта, че през последните три и половина години в Централна Северна България не са правени никакви значителни инвестиции и изграждането на АЕЦ Белене ще повлияе изключително плодотворно върху икономиката на региона. През първите три години там се предвижда да бъдат заети между 3 500-4 000 човека, като към петата година броят на заетите се предвижда да достигне 8 000. Петков изтъкна положителното влияние за развитието на инфраструктурата в региона, местната промишленост, битовите услуги и дори върху цената на имотите в областта. Това би означавало извеждане на Плевен в съвсем друга орбита, подчерта депутатът.
В рамките на разяснителната кампания има идея да бъдат поканени и международни експерти, тъй като обществото има нужда от професионален, а не от полотически дебат по проблема, изтъкна още Румен Петков.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...