Акценти
Начало / Култура / Парични награди връчи кметът на ученици – медалисти от международни олимпиади

Парични награди връчи кметът на ученици – медалисти от международни олимпиади

Парична награда по 200 лева от Общината получиха четирима  ученици от Математическата гимназия в Плевен, спечелили през тази година  медали от международни олимпиади.

„Това са четири достойни деца, които прославиха  страната, Плевен, своите преподаватели и себе си”,  обяви при връчването на наградите кметът проф. Димитър Стойков.

Четиримата наградени са Виктория Станчева, Владимир Милов, Магдалена Дакева и Ванеса Блажева / на снимката от ляво-надясно/.

Владимир Милов, който вече е първокурсник в Софийския университет в специалността молекулярна биология е носител на  почетен диплом от 44 Международна олимпиада по химия, провела се през месец юли във Вашингтон, САЩ.

Магдалена Дакева  е бронзова медалистка от Х Международна олимпиада по математическа лингвистика, провела се в Любляна. Нашето момиче е било в конкуренцията на 130 участници от 26 страни.

От 23 Международна олимпиада по биология българският отбор, в който са включени Владимир Милов и Виктория Станчева, печели бронзови медали в силната конкуренция на отбори от 59 страни.

Сред наградените днес беше и Ванеса Блажева, която само преди няколко дни спечели златен медал  от Световния шампионат по фолклор, провел се в Бургас. Ванеса беше обявена за Световен шампион по фолклор за 2012 г.

При връчването на наградата на Ванеса, кметът проф. Стойков обеща, че при първа възможност ще я покани да участва в концерт, организиран от Общината.

Ръководителите на отличените ученици са Калинка Бенова, Петя Петкова и Румяна Тодорова, които също ще бъдат отличени за постигнатите успехи. Това ще стане за Деня на будителите или 24 май,  уточни кметът.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...