Акценти
Начало / Култура / Панорамата ще посрещне 8-милионния си посетител напълно обновена

Панорамата ще посрещне 8-милионния си посетител напълно обновена

Панорама

Голям ремонт за близо 2 млн. лева приключва в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Той беше извършен в рамките на проектаКомплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен” , който Община Плевен реализира съвместно с Областна администрация – Плевен. Направеното в Панорамата днес беше представено пред журналисти.

В рамките на ремонта е подменена климатичната инсталация, която отговаря на съвременните екологични изисквания. Осветителната инсталация също е подменена, като  мощността й  е свалена близо два пъти. В резултат се очаква потреблението на електроенергия да спадне с 40 до 50%.  „Най-важното е, че системата е управляема и позволява допълнително пестене на енергия чрез вградени датчици за присъствие. При активиране мощността се увеличава плавно  от 2% на 100%”, поясни инж. Николай Бърдарски от екипа на проекта. Друга новост е възможността за динамично управление на осветлението в залите на Панорамата, като чрез светлината ще се акцентира върху  отделни части от платното. „Тези светлинни акценти значително ще обчекчат работата на екскурзоводите. От една страна това засилва ефекта, а от друга емоционално зрителят възприема по-добре картината”, подчерта директорът на Панорамата доц. Милко Аспарухов.

Панорама

Проектът по енергийна ефективност включва и изолиране на фасадата на Панорамата. Двата входа са с нова дограма, като  пред главния вход е оформено ново предверие. Поставена е вътрешна изолация на целия административен блок на първия етаж, цялостно е сменена дограмата.  Подменени са и двата вътрешни асансьора.

Съществени подобрения са направени и в района на Панорамата. Благоустроени са алеите, поставена е нова улична настилка и ново парково осветление. Пълен ремонт е направен на външните тоалетни. Дори в тях вече ще звучи музика от монтираните озвучителни инсталации.

Най-голямата атракция за посетителите, разбира се ще е панорамният асансьор, който ще извежда на площадка на покрива на Панорамата. Асансьорът е монтиран на лицевата страна на Панорамата, като е оформена допълнителна стъклена стена. За използването на атрактивното съоръжение се очаква разрешително от комисия от  ДНСК – София.

Панорама

„От покривната площадка посетителите ще могат да добият триизмерна представа за това, което са видели в статичен план на панорамното платно. Затова се предвижда маркиране на редутите, за да се добие пълна представа за събитията, разиграли се край Плевен”, обясни доц. Аспарухов. Освен това на площадката ще има и няколко далекогледа.

„Такъв ремонт в Панорамата не е правен от създаването й през 1977 г. Целта е да засилим още интереса на туристите към Плевен, като им създадем нови, съвременни атракции“, подчерта Аспарухов и допълни, че в обновения си вид Панорама „Плевенска епопея” скоро ще посрещне и 8-милионния си посетител.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...