Акценти
Начало / Общество / Панихида за загиналите български войни в Кербала беше отслужена днес в Плевен

Панихида за загиналите български войни в Кербала беше отслужена днес в Плевен

С панихида и поднасяне на цветя днес в Плевен беше почетена паметта на загиналите от Пета Шипченска механизирана бригада при инцидента в база „Индия” в Кербала, станал преди 16 години.

Възпоменателният ритуал се проведе пред паметната плоча, поставена на входа  на войскови район 1163 – гр. Плевен (бившето ШЗО).

„27 декември е записан в историята на българската държава като ден, в който при изпълнение на задълженията  си в операция в подкрепа на международния мир и сигурност, загиват петима български  войни, а 27 други са ранени”, каза в словото си полковник Марин Господинов, зам.-командир на Единния център за начална военна подготовка в Плевен, припомняйки събитията от преди 16 години и имената на загиналите  майор Георги Печорин, старши лейтенант Николай Саръев,  офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Антон Петров.

„Техният професионализъм и всеотдайност в този ден спасяват много други български животи. Затова ще помним техния героизъм, ще ги помним, защото са част от българската бойна слава”, подчерта полковник Марин Господинов.

Пред паметната плоча, на която са изписани имената на офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров, плевенски свещеници отслужиха панихида, след което бяха поднесени цветя от името на военнослужещи от Плевен, патриотични и родолюбиви организации. Паметта на загиналите беше почетена с едноминутно мълчания, прозвуча и химнът на България, изпълнен от Общински духов оркестър – Плевен.

На церемонията присъства бригаден генерал Валентин Буров, който между 2006 и 2008 г. е началник-щаб на Пета шипченска механизирана бригада, а от 2009 до 2012 г., след  преместването й в Плевен, е неин командир.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...