Акценти
Начало / Последни новини / Кошмарното съществуване на ОФК Спартак (Плевен)

Кошмарното съществуване на ОФК Спартак (Плевен)

В началото на месеца отбелязахме 100 години организиран футбол в Плевен. Трябваше да го направим, защото вековната история на този спорт в нашия град ни прави горди с постиженията му. Само София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Ловеч и Перник са развивали елитния български футбол по-успешно от Плевен, сочи статистиката от вечната национална ранглиста. На тържеството по случай юбилея бяха наградени най-изтъкнатите личности на плевенския футбол. Награди ги ръководството на върховния орган на този спорт в България – Българския футболен съюз /БФС/. Подобно уважение доказва колко значимо е мястото на Плевен в родния футбол. Въпреки съпътстващите трудности през последните десетилетия, бе направено възможното настоящия ни представител ОФК Спартак да повдигне допълнително настроението за празника със завръщането си сред професионалистите. Това се случи на 2 юни тази година, когато отборът безапелационно спечели първенството на Северозападната Трета лига.

С изброеното дотук обаче радостните и приятните моменти се изчерпиха. Последните 6 месеца бяха меко казано кошмарни за Спартак. Съществуването през въпросния период бе коренно противоположно на онова, което издигна плевенския футбол в родния елит на този спорт през изминалия век. „Алармата“ известяваше предстоящото падение още през лятото. Абсурдите валяха отвсякъде. И логичното се случи – ОФК Спартак приключи полусезона на Втора професионална лига като тотален аутсайдер. Срамната ситуация обяснява старши треньорът Красимир Бислимов:

„Първо държа да отбележа, че това, което ще кажа не е оправдание, а самите факти. В основата на проблема е липсата на нормално финансиране и селекция. Важно е да се знае, че Община Плевен осигурява обещаните парични средства, но са необходими и още. Липсват ни обаче допълнителни спонсори. Някои от тези, които помагаха през миналия сезон, незнайно защо се отказаха. Разполагахме с изграден състав от миналия сезон. Трябваше обаче да го подсилим с качествени футболисти, за да създадем необходимите конкуренция на отделните постове и дълбочина в състава. Но нямахме пари. За това и не направихме качествена лятна подготовка. Липсваха и медикаменти за възстановяване. За сравнение ще спомена, че съперниците ни разполагат с бюджети от порядъка на 1 – 3 милиона лева. Заключението от казаното дотук е, че Спартак няма как да се конкурира успешно с тях“, коментира Бислимов.

По думите му друг сериозен проблем е базата.

„Имаме само един терен и го пазим като очите си, за да тренираме, но не е достатъчно. Освен това играхме домакинските си срещи на неутрален терен в Ловеч. Поклон пред феновете ни, които ни следваха, за да ни подкрепят, но съвсем различна е психическата нагласа, когато играеш вкъщи“, категоричен е старши треньорът.

На 14 септември Спартак написа може би най-срамната страница в историята на плевенския футбол – не се яви за двубоя в Монтана срещу едноименния тим от 8-ия кръг на първенството. Този инцидент нанесе жесток удар по реномето на клуба, от който заболя повече последвалото наказание от БФС.

„Споменатите по-горе проблеми и честите забавяния на изплащането на възнагражденията изнервяха до крайност обстановката в отбора. Убиваха желанието у момчетата за пълноценно участие в тренировките и мачовете. Затова се стигна и до неявяването ни за мача в Монтана. Просто тогава чашата преля. Преди въпросния инцидент пак имаше бойкоти в тима, пак заради забавянето на възнагражденията, а на няколко пъти бяхме на косъм да не излезем на терена за даден двубой. Тези проблеми принудиха 7-8 футболисти да напуснат Спартак. Няма как да им се сърдя, защото сме в професионалния футбол. Решението им остави отбора с недостатъчен брой играчи и когато имахме контузени и наказани състезатели, положението беше фатално. Когато на лице са всички тези проблеми, няма как да очакваш различни резултати от лошите“, каза наставникът на Спартак.

Той е доволен, че въпреки тежката ситуация, Спартак е избегнал трагична развръзка.

„Ако футболистите ни не бяха плевенчани, отборът вече щеше да прекратил участието си в първенството, защото финансови проблеми в клуба щяха да прогонят състезателите, които не са от Плевен. Не допуснахме това да се случи, защото колективът на Спартак е изключително здрав. Въпреки несгодите и факта, че времето на някои от момчетата е оскъдно, защото упражняват друга професия, провеждахме съзнателен тренировъчен процес доколкото позволяват обстоятелствата. В мачовете състезателите ни се представиха според възможностите си доколкото бяха подготвени. Не са ни уплашили съперниците, просто много бяха нашите проблеми. Въпреки това доста мачове можехме да спечелим. Някои изгубихме в последните минути. Причините вече ги изброих. Ако не бяха те, сега Спартак щеше да е в горната половина на класирането“, заяви Красимир Бислимов.

Голмайстори – есен 2019

2 – Ивайло Иванов, Ивайло Раденцов, Андриян Димитров;

1 – Кристиян Григоров, Преслав Антонов.

Втора професионална лига – класиране – есен 2019

  1. Септември (София)                        15   1   1   39:17   46
  2. ФК ЦСКА 1948 (София)                14   1   2   46:17   43
  3. Монтана (Монтана)                       10   3   4   34:14   33
  4. Локомотив (София)                         9   3   5   27:16   30
  5. Литекс (Ловеч)                                 8   4   5   28:13   28
  6. Нефтохимик (Бургас)                     8   3   6   29:25   27
  7. Хебър (Пазарджик)                         8   3   6   27:22   27
  8. Локомотив (Горна Оряховица)    7   5   5   25:23   26
  9. Пирин (Благоевград)                       6   5  5   23:23   23
  10. Кариана (Ерден)                               6   5   6   24:23   23
  11. Ботев (Гълъбово)                              6   4   7   21:28   22
  12. Черноморец (Балчик)                      5   4   8   13:22   19
  13. Лудогорец II (Разград)                   2   9   6   16:22   15
  14. Струмска слава (Радомир)            4   1   12   16:32   13
  15. Поморие (Поморие)                          2   3   12   15:33   9
  16. Спартак (Варна)                                 2   3   12   5:36   9
  17. Спартак (Плевен)                               2   3   12   8:30   6

Забележкa:

– От актива на Спартак (Плевен) са отнети 3 точки.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...