Акценти
Начало / Култура / Паметник на хан Кубрат издигнаха в Левски

Паметник на хан Кубрат издигнаха в Левски

паметник хан Кубрат - Левски

Паметник на хан Кубрат беше открит тази неделя в град Левски. Той е издигнат на мястото, където преди година  беше поставена паметна плоча на хан Кубрат със запечатана капсула с пръст от гроба му в Малая Пересчепина – Украйна. Паметникът на мевикия български хан е издигнат по инициатива на ПП „Нова зора” и беше открит от кмета на Община Левски Любка Александрова и председателя на ПП ”Нова зора” Минчо Минчев.

Тържествено освещаване на паметника на хан Кубрат направи отец Трайчо от Белене.

паметник хан Кубрат - Левски

Гости на събитието бяха народните представители Петър Дулев  и Димитър Кочков, областният управител на област Плевен Илиян Йончев и секретарят на областта Емил Димитров, председателят на областната организиция на ПП”Нова Зора” Евгения Иванова, представители на партията от Долна Митрополия, Искър, Белене, Пордим, Славяново, Згалево, Върбица, Крушовене, Садовец, Долни Дъбник, председателят на общинската организация на БСП-Плевен Цвятко Цветков , представители на областната младежка организация на БСП ,председателят на БАС –Плевен Любомир Буковски .

Кметът на Община Левски изказа своята, и на жителите на града огромна благодарност на Минчо Минчев и на партия „Нова зора”,които дадоха такава реликва на града и поздрави всички с това паметно събитие.”Като истинска българка се гордея, че мога всеки ден, когато минавам покрай този паметник,  да си задавам няколко сакрални въпроса: От къде сме тръгнали като народност, като държавност? През какво сме минали през вековете, за да станем нация  и сега като управленци, какво ще оставим и какво ще завещаем на бъдещите българи?”, каза още Любка Александрова

Проектантите и изпълнителите на паметника  на хан Кубрат са д-р Асен Анастасов и Грета Ганова.

Празничното събитие започна с изпълнение на мажоретките от Левски и завърши с „Дунавско хоро”на танцова формация „Сборенка”при НЧ ”Г.Парцалев”.

паметник-Левски

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...