Начало / Общество / Паметник на хан Аспарух откриха днес в алеята на българските ханове в Левски

Паметник на хан Аспарух откриха днес в алеята на българските ханове в Левски

Паметник на хан Аспарух откриха днес тържествено в алеята на българските ханове в Левски. На родолюбивото събитие в деня на мъдростта, вярата, надеждата и любовта сред официалните гости бяха Минчо Минчев –председател на ПП”Нова зора” и гл.редактор на в.”Нова зора”, проф.Евгени Гиндев – член на БАН, Евгения Иванова – председател на ПП „Нова зора”- област Плевен, потомъка на Адалберт Антонов –Малчика – Тони Тихомиров Ламбов, и зам.-кмета на Община Левски Здравко Дафинов.
С възрожденски песни и стихове на ВГ „Нежни мечти” към клуба на инвалида започна днес събитието в Левски. Милена Митова припомни историческите факти за българите записали за винаги имената си в пантеона на безсмъртието.
„Днес е особен ден, не само заради християнския празник на символите на човешкото пребъдване, но и за това, че открихме и паметна плоча на 14-те участника в руско-турската освободителна война в село Изгрев, мемориална плоча на Адалберт Антонов – Малчика в село Малчика и сега паметник на основателя на българската държава –хан Аспарух“, каза Минчо Минчев.

„Горбългарската ди сме, че в алеята на българските ханове откриваме точно след три години до паметника на хан Кубрат – основателят на стара велика България и паметника на неговия трети син Аспарух – основателят на държава“, каза в словото си зам.-кметът на Община Левски Здравко Дафинов и благодари от името на жителите на града.
„Нека тези, които идват след нас да обичат България и да я пазят! Казах…” Хан Аспарух – е посланието изписано на монумента, който е дело на д-р Асен Атанасов и Грета Ганова. Паметниците на основателите на българската държава бележат мястото където е поставена пръст от гробовете им открити в Украйна.

Следваща Предишна
паметник хан Аспарух Левски 4
паметник хан Аспарух Левски 1
паметник хан Аспарух Левски 2
Следваща Предишна

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...