Акценти
Начало / На фокус / Паметник на Данаил Попов – най-близкият съратник на Левски, откриха в Плевен (галерия)

Паметник на Данаил Попов – най-близкият съратник на Левски, откриха в Плевен (галерия)

В истински празник се превърна днес откриването на паметник на Данаил Попов, който е бил най-близкият съратник на Васил Левски.

Церемонията започна пред паметника на Васил Левски в града, където се събраха много ученици, граждани и официални лица. Д-р Галина Цветкова, председател на Сдружение „Васил Левски“ и зам.-председател на Общински комитет „Васил Левски“ припомни накратко връзката между Апостола и Данаил Попов. След което присъстващите положиха цветя пред паметника на Васил Левски и съпровождани от Общинския духов оркестър се отправиха в шествие през централната част на града.

016шествие

Множеството за кратко спря, за да положи цветя пред пред паметната плоча, поставена на мястото където е основан Първият революционен комитет през 1896г. в къщата на Анастас поп Хинов, брат на Данаил Попов.

От там шествието продължи до бившето кино „Освобождение”, където е поставен паметникът на Данаил Попов. Церемонията по официалното откриване започна с водосвет, отслужен от плевенски свещеници.

027кмет

Идеята за изграждане на паметник на Данаил Попов в Плевен се заражда преди повече от 30 години, разказа д-р Галина Цветкова. Усилията за нейната реализация, обаче, започват едва преди няколко години. На 15.11.2014 г. е внесено искане до Общински съвет – Плевен за изграждане на паметника, а на сесията през февруари 2015 г. те го одобряват. Няколко месеца по-късно – през септември 2015 година, стартира и дарителската кампания за набиране на средства. През ноември миналата година бе проведен конкурсът за избор на идеен проект на стойност до 12 000 лева, който бе спечелен от архитект Иво Петров и скулпторът Красимир Рангелов.

036краси рангелов

За краткото време, през което тече кампанията, са събрани близо 14 000 лева. Д-р Цветкова акцентира, че това не са средства от институции или партийни организации, а са дарения от обикновени граждани, много ученици, неправителствени организации. В дарителската кампания активно се включват ученици от МГ „Гео Милев“, ПГРТО – Плевен, ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, ОУ „Свети Климент Охридски“, Йордан Йовков“, деца от ЦДГ „Иглика“, възпитаници на Арт школа „Колорит“. Д-р Цветкова изброи поименно всички фирми, които са подкрепили благородната инициатива. Всички дарители получиха сертификат за дарение.

За живота и делото на Данаил Попов разказа Васил Копчев, дългогодишен председател на Общински комитет „Васил Левски”. След което заедно с кмета Георг Спартански откриха паметника.

038паметник откриване

„Нека отворим очите и сърцата си за доброто, което ни заобикаля.  Човек се е родил, за да остави след себе си качествена следа. Нека бъдат повече тези благородни дела на гражданското общество, които ние ще подкрепяме. Вярвам, че този паметник и пространството около него няма да бъдат обект на вандалски акции”, каза кметът Георг Спартански в краткото си обръщение към събралите се за церемонията.

Добрата новина, която Васил Копчев сподели е , че ученици от НУ „Отец Паисий” ще се грижат през цялата година за чистотата около паметника.

След откриването на паметника в Регионална библиотека „Христо Смирненски” се състоя беседа за живота и делото на Данаил Попов.

Следваща Предишна
007млади възрожденци
019духов оркестър
022официални лица

024рецитатор
041спартански
030свещеници

034рецитатор
005левски паметник!
049паметник данаил попов
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...