Акценти
Начало / Здравеопазване / Пада възрастта на системно употребяващите наркотични вещества

Пада възрастта на системно употребяващите наркотични вещества

Пада възрастовата граница на хората, които системно употребяват наркотични вещества. Това е изводът, който правят работещите в Общинския съвет по наркотични вещества. Те отчетоха днес дейността на Съвета през изминалата година. На първо място е важно да отбележим, че всеки може да се възползва от услугите на Съвета по наркотични вещества, свързани с консултиране, включително психологическо консултиране, когато близък, приятел е засегнат от зависимости. Консултирането е анонимно и е насочено към лица, които страдат от различни зависимости – наркотични, алкохолни, както и зависимост от хазартни игри. Това каза Катя Божикова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества Плевен.

Това е важно да се каже, защото у хората все още съществуват предразсъдъци, относно подобни тежки проблеми, те се притесняват да търсят помощ и подкрепа, допълни още тя.

Наблюденията на работещите в Съвета за наркотични вещества, показват, че намалява общият брой на хората, които търсят помощ. Но повечето от тези, които търсят помощ, вече имат сериозни проблеми с употребата на наркотични вещества. В обществото се налага тенденцията, че епизодичната употребата на марихуана не е рискова, каза Валентин Минков, психолог в Превантивно-информационен център по зависимост – Плевен. В публичното пространство се наблюдава желание за легализиране на  марихуаната за медицинска употреба. Разпространяват се мними факти, че марихуаната е безвредна. Но това не е така. Тя е вещество, което променя качеството на живот. Опасно е да се употребява в ранна възраст, особено от млади хора, които не са завършили своето физическо развитие, каза още Минков. „Дори участници, регистрирани в предизборната кампания, в своите политически платформи, застават зад тезата за легализиране“, допълни Божикова.

Валентин Минков обърна внимание на тревожения факт, че все по-често самите родители имат проблем със зависимости и децата копират тяхното поведение. Другото, което прави впечатление, е, че пада възрастовата граница на хората, които системно употребяват наркотични вещества. Той даде пример с 15-годишни момичета, които употребяват марихуана и халюциногени.

През годината Съветът по наркотични вещества е предоставил 286  услуги за лица в риск и техни близки. Общо 44 души са потърсили помощ за свои близки. Лицата под  15 години са три, между 15 и 19 години – 17 лица, между  19 и 29 години – пет лица, над 29 години – девет лица. Голяма част от консултираните хора са се върнали повече от веднъж.

На страницата на ПИЦ – Плевен всеки желаещ би могъл да открие необходимите координати за връзка със специалистите.

Нели Средкова

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...