Начало / Икономика / Още 17 млн. лева ще вложи Плевен в модерен, екологичен транспорт

Още 17 млн. лева ще вложи Плевен в модерен, екологичен транспорт

Близо 17 млн. 300 хил. лева ще усвои Община Плевен през следващите две години за подобряване на качеството на транспортните услуги. Средствата ще бъдат осигурени по проект „Развитие на интегриран градски транспорт”, по който ще бъдат осигурени 14 млн. 267 хил. лева европейско финансиране,  2 млн. 517 хил. лева са средствата от държавния бюджет и 464 407 лв. е собственото финансово участие на Община Плевен. Това стана ясно на пресконференцията днес, на която ръководителят на проекта Мирослав Илиев представи проектните дейности, чието изпълнение трябва да приключи до 3 април 2021 г.

С изпълнението на този проект Плевен ще стане по-чист и ще има по-бърз и екологичен градски транспорт, подчерта в началото на пресконференцията зам.-кметът Милен Яков.

„С изпълнението на проекта освен закупуване на още 14 нови мотриси, ще бъде реализирано и видеонаблюдение на възлови кръстовища за облекчаване на трафика и ще бъде въведена автоматична система за таксуване. Така ще покажем какво може да се прави с европейски средства”, подчерта от своя страна председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Той изрази увереност, че това ще подпомогне усилията на Община Плевен да промени мисленето на плевенчани и те все по-често да оставят колите си и да ползват градски транспорт. Това може да стане само след като се усетят ползите и удобствата на модернизирания  градски транспорт, каза Митев.

На пресконференцията стана ясно, че 95% от градския транспорт на Плевен е екологично чист, а благодарение на големия процент подменена контактна мрежа, пораженията при бурята на 15 май са били минимални.

Мирослав Илиев поясни, че в края на проекта ще бъде подобрена пропускливостта на 16 възлови кръстовища в града и осигуряване на предимство на градския транспорт чрез въвеждане на автоматизирано „умно” управление на светофарите. Това ще се отрази положително върху скоростта на придвижване и ще подобри качеството на обслужване на обществения транспорт, което ще насърчи повече хора да ползват услугите му.

Със закупуването на още 14 нови тролейбусни мотриси от същия тип, от който са тролеите, закупени по предишен проект, ще се намалят вредните емисии и шума в градските райони. Първите 7 от новите тролейбуси ще пристигнат до края на този месец, а останалите 7 се очакват през юни. От старите тролеи ще бъдат запазени само 6 – един като музеен експонат, един за учебни цели и останалите като резервен вариант.

Фирма „Тролейбусен транспорт”, която ще стопанисва новите тролеи, ще има по-малко разходи за електроенергия и за поддръжка на мотрисите. По проекта е предвидена и подмяна на амортизирани сервизни машини на „Тролейбусен транспорт”. Ще бъдат доставени две нови машини – една за ремонтни дейности по контактната мрежа и един влекач.

Въвеждането на автоматизирана система за таксуване се очаква да се случи реално през 2019 г. Тя ще улесни гражданите и ще позволи по-голяма гъвкавост при таксуването, като въвеждане на тип „зелен билет” или уикенд билет, които ще са на по-ниски тарифи.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...