Акценти
Начало / Общество / Още не са преназначени военните магистрати в Плевен

Още не са преназначени военните магистрати в Плевен

VSS

Магистратите от Военния съд и Прокуратура в  Плевен, за които Висшият съдебен съвет реши да бъдат закрити, още не са преназначени, информира Красимир Петракиев, пиар на Плевенския окръжен съд и негов зам.-председател с ресор наказателно отделение. Каква ще е съдбата им, ще стане ясно през януари. Със сигурност магистратите не могат да бъдат уволнени, а могат да бъдат преместени. За тях важи общата закрила на Закона за съдебната власт. Може да им се предложи длъжност в същия апелативен район. За служителите обаче няма такова ограничение и те може да бъдат изцяло съкратени, поясни Петракиев.

Магистратите, които работиха в Плевенския военен съд, са трима. През 2012 г. те са били четирима, но съдия Доротея Симеонова е прехвърлена в Плевенския окръжен съд, информира още Петракиев. И добави, че през 2013 г. година е отнета една щатна бройка от правораздавателната институция.

Висшият съдебен съвет (ВСС) закри военните съдилища и прокуратури в Плевен и Варна с решение от свое заседание на 13 ноември 2013 г. Причината за това е рязко намалелият брой на военнослужещите у нас, което доведе до намалената натовареност на военните магистрати.

ВСС реши още те да бъдат преназначени при възможност в Плевенския или Варненския съдебен район. Магистратите ще запазят заплатите и местата си, дори да няма достатъчно места – за тях ще се търсят други варианти. Други военни съдилища ще поемат делата, които досега бяха гледани от военните магистрати във Варна и Плевен, реши тогава ВСС.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...