Акценти
Начало / Общество / Очаква се покачване на речните нива, вследствие на топлото време и прогнозираните валежи

Очаква се покачване на речните нива, вследствие на топлото време и прогнозираните валежи

пълноводна-река

Днес до обяд ще е почти без валежи, това сочат данните и прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН). В следобедните часове се очакват валежи от дъжд, главно в южните райони на страната, които през нощта срещу петък ще обхванат цялата страна. Количества до полунощ ще са между 1 и 6 л/кв.м.

В петък валежи от дъжд ще има в цялата страна. Сумарните количества в по-голямата част от страната ще между 10 и 20 л/кв.м. В събота валежите ще продължат с количества 10-15 л/кв.м. Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В Дунавски басейн са отчетени незначителни повишения в поречията на реките: Искър с до +14 см, Вит с до +12 см и Осъм с до +10 см.

Днес, в резултат на прогнозираните високи температури, са възможни по-значителни повишения на водните нива в страната. В петък и в събота оттокът формиран от снеготопенето, породено от положителните температури, прогнозираните валежи и последвалото след тях по-интензивно снеготопене, както и високата почвена влага, се очаква да бъде значителен и ще доведе до съществени повишения на речните нива в почти цялата страна. В Дунавски басейн се очакват повишения в горните и средни течения на реките: Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...