Акценти
Начало / Общество / Очаква се нивата на реките да започнат да се понижават

Очаква се нивата на реките да започнат да се понижават

Речните нива ще се понижават или ще остават без изменение, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес само на отделни места в планините ще има незначителни количества валежи. Във вторник на отделни места в страната ще превали слаб дъжд в количества под 5 л/кв.м, а в сряда ще е без валежи.

През денонощието от 8 ч. на 26 до 8 ч. на 27 март речните нива в почти цялата страна са се понижавали. Водните количества на реките в по-голямата част от страна са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания на нивата от – 28 см до + 31 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите два дни се очаква речните нива във водосбора да се понижават или да останат без съществена промяна. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества днес ще бъдат над средно многогодишните стойности и под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...