Начало / Общество / Охранители от Плевен посрещат с протест професионалния си празник

Охранители от Плевен посрещат с протест професионалния си празник

Днес от 12.00 ч. до 12.30 ч. пред сградата на Съдебната палата в Плевен служителите на Главна дирекция „Охрана” в Плевен отново ще проведат „събрание на открито”, съобщи  Валентин Колачев, председател на Синдикат „Охрана” – Плевен. Поредният им протест се провежда в деня на професионалния празник на охранителите. На 7 март се навършват 15 години от създаването на Главна Дирекция „Охрана” с постановление № 48 от 26.02.2003 г. на Министерски съвет, обнародвано в ДВ, бр.21 от 07.03.2003 г.

Протестът на охранителите е относно липсата на решение от страна на Министерство на правосъдието за щатните и финансовите проблеми в ГД „Охрана“ и ГДИН. „До настоящия момент няма намерено решение на изложените проблеми от страна на Министерство на правосъдието, Министерство на финансите и Министерски съвет.Законовото ни искане за изравняване на статусът ни с всички работещи в сектор „Сигурност” остава неразрешен и по този начин ГДО и ГДИН остават дискриминирани”, каза Колачев.

Исканията на протестиращите остават същите – унифициране на статута и заплащането на служителите от ГДО с този на служителите в МВР, приравняването на средствата за специфична служебна дейност, както и увеличаване на щата в ГДО с минимум 350 служители и обезпечаването им с финансови средства.

Проявата в Плевен се организира съвместно със Синдикалното Дружество на ССЗБ – Затвора Плевен и Белене.

На 10 март служители на ГД „Охрана” ще излязат на национален митинг шествие в София. То се организира  с подкрепата на Съюза на съдиите в България, Асоциация на прокурорите в България, Синдикална федерация на служителите в МВР, Национален полицейски синдикат, КТ „Подкрепа”, Синдикат на българските учители, Сдружение за обществена подкрепа – СОП, Независим полицейски синдикат на Р.Македония и Синдикат на затворническата полиция и администрация на Р.Македония, Българският лекарски съюз и други.

Снимка: архив ИнфоПлевен

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...