Акценти
Начало / Култура / Експертният съвет по култура с категорично становище да се възстанови музейната сбирка „Ангел Спасов”

Експертният съвет по култура с категорично становище да се възстанови музейната сбирка „Ангел Спасов”

Да бъде възстановен статутът на къщата музей „Ангел Спасов”  е категоричното становище на обществено-експертен съвет по култура към Община Плевен, който днес заседава по повод внесената гражданска подписка с това искане. Заседанието беше свикано със заповед на кмета Георг Спартански, за да се вземе предвид становището на съвета по проблема.

Участниците в експертния съвет бяха единодушни, че Ангел Спасов е голяма фигура в българската култура, отворила пътя към Европа за изкуството ни. По думите на известния плевенски скулптор проф. Кирил Мескин, който е имал честта да познава лично Ангел Спасов, за Плевен ще е чест да възстанови къщата му и ателието му в музей. Актьорът Христо Домусчиев допълни, че Ангел Спасов е светило в българската скулптура и възстановяването на статута на музейната сбирка „Ангел Спасов” е въпрос за културната памет на нашия град.

Директорът на галерия „Бешков“ Мирослав Минчев заяви, че всички материали от музейната сбирка – скултури, скици, книги и други вещи на Ангел Спасов, са съхранени в галерията.

Повдигнат беше ипроблемът за съдбата на читалище „Развитие”, което с решение на Общинския съвет, след закриване преди години на музей „Ангел Спасов”, е получило имота за ползване и стопанисване. Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен обясни, че на практика читалището не съществува, тъй като не е възстановило регистрацията си, което е трябвало да направи още месец юли 2017 г.

След днешното заседание с протокол експертния съвет ще предложи на кмета да внесе предложение в Общинския съвет да се прекрати договора с читалище „Развитие” и ще възложи на кмета да предприеме всички правни действия за възстановяване на статута на музей на родната къща на Ангел Спасов.

Подписката, която предизвика свикването на експертния съвет по култура, беше внесена в Община Плевен на 21 февруари. Подписите си под искането за възстановяване на статута на къщата музей „Ангел Спасов” бяха сложили 218 плевенски граждани.  Къщата на народния художник и скулптор Ангел Спасов и ателието, в което е творил, са превърнати в музей с решение на Общинския съвет в Плевен. До 2001 г. тя е филиал на  ХГ „Илия Бешков“, след което „с решение на Кмета е отнето правото на галерията да стопанисва къщата музей, а базата се предоставя за ползване на новосъздаденото читалище „Развитие“.

С подписката се иска бъде възстановен статутът на  сградата като къща музей с мотива, че в момента тя не се поддържа и се руши.

През 2014 г. академик Светлин Русев също е организирал подписка за възстановяване на музейната сбирка, но за съжаление тя остава без последствие.

Очаква се кметът Георг Спартански да внесе предложението на предстоящото на 25 март заседание на Общинския съвет.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...