Акценти
Начало / Последни новини / ОФК Спартак (Плевен) закономерно е шампион на Северозападната Трета лига

ОФК Спартак (Плевен) закономерно е шампион на Северозападната Трета лига

Първото място на ОФК Спартак (Плевен) за сезон 2018/2019 в Северозападната Трета аматьорска футболна лига е колкото радващо, толкова и очаквано. Казано кратко това беше най-добрият отбор в първенството. Потвърждава го статистиката от изиграните 30 мача – 26 победи, 1 равен, само 3 загуби, вкарани 75 гола, допуснати едва 11 и актив от 79 точки, с 9 т. повече от най-сериозния конкурент Янтра (Габрово). Авансът можеше и да е още по-голям с оглед потенциала, но никога нищо не е перфектно.

„Най-важното е, че имаме много силен колектив. Това е ключът към успеха. Доволен съм, че го направихме. Не беше трудно, защото момчетата са с добри характери. Същото се отнася и за целия спортно-технически щаб. Благодарен съм на колегите Петър Ванков, Ботьо Ботев, спортно-техническия директор Пламен Гетов, масажиста Петър Станчев, администратора Симеон Дангуров и изобщо всички. Всеки знае задълженията си и влага максимум усилия за изпълнението им. От името на треньорския щаб и футболистите изказвам благодарности към народния представител инж.Пламен Тачев, кмета на Община Плевен Георг Спартански, Найден Зеленогорски, Общински съвет – Плевен, председателят на Управителния съвет /УС/ на клуба Пепо Петков, членовете на УС Дарин Ангелов, Евгени Генов, Величко Великов, Емил Мишев и Йордан Икономов, които създадоха нужната финансова стабилност. Чувствахме и моралната им подкрепа, която много ни помогна да изпълняваме нашите задължения. Няма как да пропусна и подкрепата на феновете, които винаги с нас“, коментира старши треньорът Красимир Бислимов.

В периода от миналото лято до последния кръг на 2 юни, ОФК Спартак два пъти бе изправен пред сериозни изпитания. Месеците юни и юли на 2018 г. бяха критични – клуба беше по-близо до визията на мъртвец. Да вярно, детско-юношеската школа (ДЮШ) функционираше, но мъжки отбор нямаше. Сформиран бе нов ръководен екип, а спортно-техническия щаб на отбора оглавиха бившите му капитани Красимир Бислимов и Петър Ванков. Площадката обаче беше гола и запустяла – нямаше нито един футболист, дори и от ДЮШ нямаше попълнения за мъжкия тим …, а и време нямаше …

Адмирации за треньорският тандем, който бързо намери решение при това най-доброто възможно. Набързо извърши селекция с момчета от Плевен и областта. Привлякоха футболисти, които знаят какво е Спартак (Плевен), защото са отраснали в клуба. Направиха добра подготовка, в приятелските срещи на която стана ясно, че отбора има потенциал.

В това въобще не съм се съмнявал, защото отлично познавам всички състезатели – играл съм тях, водил съм ги и като треньор, уточни Бислимов. Така отбора влезе подготвен, със самочувствие и увереност в първенството. Целта в него беше Спартак да играе приличен футбол, да побеждава и да е първи в класирането. Замисълът светкавично се превърна в реалност и до преди 5-ия кръг спартаковци нямаха загубена точка, като дори не бяха допуснали гол във вратата си.

После обаче дойде и второто за сезона изпитание – в следващите три мача плевенския тим не само не спечели, но и загуби два пъти.

„Доказателство за добрия климат в клуба е именно този период, в който изпаднахме в миникризата. Тогава ръководството и Пламен Гетов изразиха твърдата си подкрепа към щаба и отбора. Това ни даде нужната увереност, че работим правилно. Усетихме и подкрепата на феновете. Цялото това доверие ни помогна бързо да преодолеем въпросната миникриза. Тя трябваше да се случи за да ни амбицира допълнително през пролетта да спечелим категорично първото място“, припомня ситуацията амбициозния наставник.

Така Спартак отново се върна на верния път, продължи с победите и в края на есенния полусезон отново се изкачи на първото място, с 2 точки повече от Янтра. Предстоеше обаче трудна пролет (според програмата) с гостувания в Габрово, Видин, Севлиево и други негостоприемни терени.

Плевенският тим обаче не позволи на конкуренцията дори и да мечтае, записвайки 14 победи в тези 15 мача.

„Пак ще подчертая, че в основата на успеха е силния ни колектив. Тук не става въпрос само за субективните качества и междуличностната комуникация в съблекалнята, а и за общото благо и действията в името на общата цел. Известно е, че футболистите ни са ангажирани с други професии. Горд съм с тях, че успяват да съчетаят професионалните си и семейни задължения с тези на футболисти и тренираха съвестно по време на зимната подготовка. Направихме много добра такава. Това показа, че мотивацията е на лице. В чисто спортно-технически аспект вече имахме основата от първия дял на шампионата. В зимния подготвителен период беше необходимо да подобрим синхрона между отделните звена в отбора – вратар, защита, халфова линия и нападение. Резултатите показват до каква степен сме успели“, каза Бислимов.

Той разкри още едно потвърждение за здравия колектив.

„Той е най-силното ни оръжие и на терена – всеки се стреми да изпълнява поставените му задачи и да помага на съотборниците си – всички заедно се защитаваме и заедно атакуваме. Показва го и статистиката. Допуснали сме само 11 гола в 30 срещи, което говори за правилна игра в отбрана. В предни позиции не разчитаме само на нападателите да вкарват. Примерно централните ни защитници са реализирали общо 14 гола: Иво Върбанов – 8 и Тони Паликрушев – 6. В хода на първенството направихме 19 поредни победи. Това говори за постоянство, а такова се постига, когато разполагаш със силни футболни аргументи – класа. Нашата се видя когато побеждавахме в гостуванията ни на най-сериозните ни съперници – Янтра (Габрово), Севлиево и Бдин. Доволен съм и от старанието на младите Валентино Макавеев, Лъчезар Ковачев, Георги Горанов, Траян Димитров, Теодор Тодоров, Благовест Ленков и Преслав Антонов, които все по-добре се интегрират в отбора. За ръководството ни вече казах. Има ли я финансовата стабилност няма да закъснее спортно-техническото израстване и надграждане на отбора като цяло“, анализира треньорът.

Той коментира и най-слабите резултати на водения от него състав.

„Първенството беше между равностойни противници – всеки можеше да победи всеки. До равенството с Ком (Берковица), загубите от Бдин (Видин), Вихър (Славяново) и Ботев (Луковит) защото ни липсваше късмет и подценихме въпросните съперници в конкретните мачове“, категоричен е Бислимов. Според него крайното класиране в току що завършилото първенство е реално, особено в челната тройка.

Голмайстори – сезон 2018/2019

10 – Ивайло Емилов Иванов;

9 – Цветан Петров;

8 – Любомир Тодоров, Иво Върбанов, Ивайло Раденцов;

6 – Тони Паликрушев, Преслав Антонов;

3 – Станислав Иванов, Тихомир Тодоров, Жулиен Бенков, Димитър Димитров, Георги Горанов, Александър Александров;

1 – Благовест Ленков, Траян Димитров.

Автоголове – Тихомир Тодоров и Иван Георгиев в полза на Вихър (Славяново)

Северозападна Трета лига – класиране – сезон 2018/2019

  1. Спартак (Плевен)                26   1   3   75:11    79
  2. Янтра (Габрово)                       22   4   4   90:30    70
  3. Севлиево (Севлиево)            18   5   7   50:27    59
  4. Вихър (Славяново)                16   6   8   44:25    54
  5. Павликени (Павликени)        14   6   10   46:44   48
  6. Академик (Свищов)               13   2   15   47:51    41
  7. Бдин (Видин)                            12   5   13   52:43    41
  8. Партизан (Червен бряг)        10   8   12   45:43    38
  9. Първа атомна (Козлодуй)     12   2   16    53:52    38
  10. Ботев (Луковит)                        10   8   12   40:42    38
  11. Ком (Берковица)                       11   5   14   36:42    38
  12. Локомотив (Мездра)                11   4   15    49:67    37
  13. Трявна (Трявна)                          7    6   17    27:57    27
  14. Локомотив (Дряново)               8   3   19   33:62    27
  15. Левски (Левски)                         8   2   20    34:77    26
  16. Янтра (Полски Тръмбеш)        7   3   20    29:77    24

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...