Начало / Общество / За 20 години сдружение  „Изида” дари мечтаните тоалети на над 500 абитуриенти

За 20 години сдружение  „Изида” дари мечтаните тоалети на над 500 абитуриенти

Преди 20 години прокурор Ваня Савова заедно със свои приятелки регистрира сдружение „Изида” с една основна цел – да поправи житейската несправедливост, която оставя едно дете, ненавършило 18 години, без родителска подкрепа.  Основателките на „Изида”, със средства от дарители, осигуряват тоалети за абитуриентския бал на младежи и девойки от Плевен, изпаднали в затруднено положение заради смъртта на единия или на двамата родители.

„За тези 20 години сме помогнали на повече от 500 деца. Като имаше години, в които подкрепа от нас получаваха 30-40 абитуриенти”, сподели Ваня Савова, председател на сдружението.

Тази година мечтаните тоалети са получили 18 младежи – 10 момичета и 8 момчета. В годините назад прокурор Савова дори сама е шиела тоалетите на някои от девойките. Но напоследък  момичетата предпочитат сами да си купят тоалетите. Ваня Савова, въпреки натовареното си ежедневие като окръжен прокурор на Плевен, продължава да отделя от свободното си време и да създава красиви тоалети. Показва ги на импровизирани ревюта, на които събира дарители и приятели на сдружението. „Преди имаше възможност всеки да избере и купи тоалет от ревюто, като средствата бяха за благотворителната кауза на сдружението.  Но сега реших да променя нещата и ще шия по няколко тоалета по поръчка през годината, като отново средствата ще бъдат дарявани на сдружението”, сподели Ваня Савова.

Тя казва, че си спомня почти всички момичета, за които е шила тоалети. Все още помни името на момичето, за което е ушила първата рокля. Беше е една слънчева Деси, спомня си прокурор Савова.

Пожелавам на всички, на които сме помогнали през годините, да са щастливи и да са намерили своя път в живота, пожела Ваня Савова и допълни, че „Изида” ще продължи да помага докато има съпричастни хора към каузата.

Поредната празнична вечер с ревю сдружение „Изида” проведе в петък, 7 юни. Специален гост беше прекрасната изпълнителка Владислава от Пловдив, която е майстор в изпълненията на гайда. А прокурор Ваня Савова поднесе специална изненада за дългогодишния дарител Мадлен Димитров, собственик на фирма „Димитров”.

Снимки: Жоро Попов

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...