Акценти
Начало / Икономика / Официално е открит големият адронен ускорител

Официално е открит големият адронен ускорител

Големият адронен ускорител или Големият адронен колайдер  е най-големият и мощен ускорител на частици в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN (Centre europeen de recherche nucleaire). Той е предназначен за ускоряване на насрещни снопове протони и тежки йони. Целта на проекта LHC е преди всичко да бъде открит Хигс бозонът — най-важната елементарна частица, предсказана теоретично от стандартния модел (СМ), но все още ненаблюдавана експериментално, а така също и да се търсят физически явления извън рамките на СМ.

Адроният колайдер е разположен в тунел с дължина на окръжността 27 km и на дълбочина от 50 до 175 m под френско-швейцарската граница в близост до Женева. Конструкцията съдържа 1624 свръхпроводящи електромагнита, които работят при температура 1,9 K (–271,25 °C). В построяването и експлоатацията му участват повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни.

Идеята за проекта LHC се ражда през 1984 г. и е официално одобрена десет години по-късно. Строителството му започва през 2001 г., когато е завършен предишният голям ускорител на CERN — електрон-позитронният ускорител LEP (Large Electron-Positron Collider). Големият адронен ускорител е официално открит на 21 октомври 2008

Първият тест с ускорителя е извършен на 10 септември 2008. В единия край на тунела е пуснат протонен лъч с дебелина по-малко от човешки косъм и скорост, близка до тази на светлината.

На 4 юли 2012, говорителите на опитите ATLAS и CMS обявяват, че са открили нова частица с маса 125.3 GeV ± 0.6 GeV, което я прави най-масивната наблюдавана елементарна частица. Новата частица е бозон и е вероятно да е предвидения от Стандартния модел бозон на Хигс.

За откриването й принос имат български учени, които участват в експериментите с детектора Компактен мюонен соленоид . Данните, набрани с този детектор, дават основание за оповестяване на вероятното откриване на Хигс бозона.

Любопитно

Големият адронен колайдер е признан от Гинес като най-мощният ускорител, изискващ 120 MW електроенергия и 91 тона течен хелий, за да работи.

За 9 300-те магнити в Големия адронен колайдер са необходими общо 10 080 тона течен азот, за да ги охлади до -193.2 C и още близо 60 тона течен хелий, което ги охлажда допълнително до -271.3 C, което прави LHC най-големият хладилник в света.

Компактният мюонен соленоид (CMS) е един от детекторите с общо предназначение в Големия адронен колайдер. Изграден е около огромен електромагнитен магнит, целият детектор е 21 м, 15 метра широк и 15 м висок и тежи 14 000 тона. Освен работата му по откриването на бозона на Хигс,, той има задача да наблюдава и други аспекти от физиката на високите енергии, включително възможността за допълнителни измерения. В него има повече желязо от Айфеловата кула и се включва в Световните рекорди на Гинес като най-тежкият детектор на частици.

На 13 август 2012 учени от Големия адронен колайдер са постигнали най-високата, създадена от човек температура – над 5 000 милиарда K, температура, невиждана от първите мигове след Големия взрив.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...