Акценти
Начало / Общество / От Фондация „Безопасни улици от Валя” предизвикват политиците да се обединят около важна кауза

От Фондация „Безопасни улици от Валя” предизвикват политиците да се обединят около важна кауза

Писма с призив да се обединят в името на живота около една кауза изпратиха до всички политически партии от Фондация „Безопасни улици от Валя”. Това е и началото на благотворителна кампания, която е под мотото „Дари живот!”.

Наближава Международната седмица по безопасност на движението, изборите също, а на 1 юни ще отбележим и Деня на детето. Призивът ни към политиците да се включат в кампанията ни е своеобразен тест за тях дали ще успеят в името на живота да се обединят около една такава важна тема”, обясни Емилия Карабулева, представител на фондацията за Плевен. От кандидатите за народни представители се очаква да изложат промените по отношение на пътната безопасност, върху които подкрепилата ги политическа сила ще работи след влизането в Парламента.

В откритата банкова сметка всеки може да превежда средства, а след това със събраните пари във всеки град ще се направят подобрения, които да повишат безопасността на движение. „Дали ще се направят нови пешеходни пътеки или ще се реновират съществуващи, какъв точно вид ще са, дали ще се сложи допълнително маркировка на рискови кръстовища или пък парите ще се вложат в рехабилитация на настилката – във всеки град има подобни проблеми и затова всеки ще решава самостоятелно как точно да насочи средствата от дарения”, обясни Емилия. В Плевен ще се работи заедно с представители на Пътна полиция, които са обещали да съдействат и да посочат на представители на фондацията най-проблемните зони, където има нужда от неотложна дейност.

Международната седмица по безопасност на движението започва на 6 май и ще продължи до 12 май, тя е на тема „Безопасност на пешеходците”. Кампанията на 6 май в Плевен ще започне с поставяне на шатра на Фондация „Безопасни улици от Валя” в центъра до фонтаните, в нея ще се разпространяват информационни материали, ще има и урни, в които плевенчани могат да поставят дарения.  Идеята е до 1 юни средствата вече да са събрани, да се знаят местата, по чиято безопасност ще се работи и дейностите да започнат.

„Работя с удоволствие за Плевен във фондацията, още повече когато миналата година по време на протестите разбрах, че плевенчани са адекватни към проблемите по безопасност на движението, дойдоха, участваха и бяха активни. Затова плевенчани заслужават една по-добра и безопасна пътна инфраструктура, която да се изгради във времето”, допълни Емилия Карабулева.

Благотворителната кампания „Дари живот!” е отворена за дарения от неправителствени организации, администрации, представители на бизнеса, на банкови институции, както и на граждани. Това става на:

Банкова сметка:

IBAN: BG TTBB 9400 1525 7068 23

BIC /банков код/: TTBBBG22

Societe Generale Expressbank – Bulgaria, Бургас

Титуляр: „Безопасни улици от Валя”

Като лоша за пешеходците определи изминалата 2012 год. гл. инспектор Йордан Дундаков, началник сектор “КАТ – Пътна полиция” Плевен. Основание за това са седемте загинали и 26 ранени жители на областта. Средната възраст на пострадалите е над 54 години, а най-голям брой от настъпилите тежки автопроизшествия с участието на пешеходци са в населените места.

От началото на тази година са станали 8 произшествия с пешеходци, загинали няма.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...