Акценти
Начало / Общество / Кнежа обмени добри практики с Княжевац

Кнежа обмени добри практики с Княжевац

Обмен на добри практики беше целта на посещението в Кнежа на представители на неправителствената организация„Тимошки клуб” от гр. Княжевац, Сърбия, които бяха в края на миналата седмица в България. Заедно с ловешкото Сдружение „Знание” те изпълняват съвместно проект за мониторинг на публични услуги на териториите на Общините Пирот и Княжевац в Сърбия, уточняват от местната администрация.

Сръбските ни съседи се запознаха с приключилия през 2011 год. подобен проект, изпълняван от община Кнежа съвместно с Фондацията за реформа в местното самоуправление /ФРМС/. Галя Шугльова – главен експерт в община Кнежа по „Проекти, европейски фондове и международно сътрудничество”, представи проекта „Граждански мониторинг за ефективно управление на публичните ресурси”. Тя разказа за същността на проекта, поставените цели, реализираните дейности и постигнатите ефекти от изпълнението на проекта, чрез който на територията на община Кнежа бяха наблюдавани от гражданите две публични услуги: „Поддържане на уличната мрежа в община Кнежа” и „Домашен социален патронаж”. Сръбските гости се запознаха с доброволното участие на гражданите в наблюдение на предоставяните от местната власт услуги, възможностите за обратна връзка за степента на удовлетвореност на крайните ползватели на услугата и конкретни предложения за по-доброто й предоставяне.

На срещата бяха споделени както опит и добра практика от изпълнението на проекта, така и успехите и срещнатите трудности в наблюдаването на услугите. Срещата приключи с пожелание за успех на сръбската организация в изпълнението и реализацията на нейния проект за разработване на устойчиви механизми за осигуряване на по-голяма прозрачност на местните власти в Югоизточна Сърбия.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...