Начало / Икономика / От утре зимните гуми са задължителни

От утре зимните гуми са задължителни

От 15 ноември всички автомобили, които се движат по пътищата на страната, трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия. За това напомнят от сектор „Пътна полиция“ на ОДМВР – Плевен. Изискването е във връзка с изменението в Закона за движение по пътищата в сила от 21 януари 2017 година. Съгласно промените в периода 15 ноември – 1 март автомобилите трябва да са оборудвани с  гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

От сектор „Пътна полиция” напомнят още да се провери техническата изправност на автомобилите.  За неработещи чистачки  при дъжд или снеговалеж глобата е 150 лв. , обръщат внимание пътните полицаи. Глоба от 50 лв. се налага, ако водачът е излязъл на пътя с автомобил с разкъсана гума.

За липсващи или неизправни светлинни устройства или светлоотразители глобата е от 20 до 150 лв. В Закона за движение по пътищата е предвидена глоба и за замърсени  светлинни устройства и по тази причина невидими за останалите участници в движението. Глобата в случая е до 20 лв.

От сектор „Пътна полиция” напомнят на водачите, че е задължително  да оборудват автомобилите си с  обезопасителен триъгълник, аптечка,  пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При липсата им глобата е до 20 лв. През зимата е препоръчително  да се разполага с резервен антифриз, резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла, вериги за сняг, достатъчно гориво, зарядно за акумулатор, въже за теглене, одеало и др.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...