Акценти
Начало / Общество / От тази нощ валежи от дъжд и сняг обхващат цялата страна

От тази нощ валежи от дъжд и сняг обхващат цялата страна

дъжд

От тази нощ валежи ще обхванат цялата страна и ще продължат и в понеделник. Това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН). От север-северозапад ще прониква по-студен въздух и по високите полета и в западната част на Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. Количествата за денонощието ще са 20-40 л/кв.м. През следващото денонощие също ще вали, но вече по-малко. Количествата в повечето места ще са от 5 до 15 л/кв.м.

През миналото денонощие речните нива на всички наблюдавани реки в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Водните им количества са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързото формиране на повърхностен отток. Утре и във вторник, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, са възможни съществени повишения на речните нива в цялата страна.

Очаква се повишенията на речните нива да започнат днес в късните часове и да бъдат по-съществени в понеделник и във вторник във водосборите на река Искър – средно и долно течение, река Вит – средно и долно течение и река Осъм – долно течение.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...