Акценти
Начало / Образование / От синдикат „Образование” ще искат оставката на целия ръководен екип на МОН, ако не върнат Ботев в учебната програма

От синдикат „Образование” ще искат оставката на целия ръководен екип на МОН, ако не върнат Ботев в учебната програма

Възмутени сме от необмислените, прибързани и нецелесъобразни промени в учебните програми по литература, коитопредвиждат отпадане на произведения на Ботев. Ботев и Левски са фундамента на българщината и на техните идеали се гради ценностната система на българските ученици. Ако МОН не върне Ботев в учебната програма, то синдикат „Образование” ще поиска незабавна оставка на целия ръководен екип. Това заяви днес председателят на синдикат „Образование” – Юлиян Петров, който е в Плевен за провеждане на двудневен семинар с ръководители на синдикалните структури на шест града в страната.

Петров заяви, че синдикат „Образование” категорично не приема прибързаните и несъгласувани с българските учители манипулативни промени в учебната програма по литература и, с цената на всички законни средства, няма да допусне подобни волности.

„Подкрепа” предлага незабавна отмяна на визираните промени, които ще превърнат българското училище в политически заложник, каза още той. От синдиката са категорични, че всички бъдещи промени трябва да бъдат съгласувани със социалните партньори в образованието и настояват за дисциплинарна отговорност на виновните за скандалните промени длъжностни лица.

Дебатът за Ботев и Левски е деликатен, но не бива да отстъпваме от нашите ценности и ще ги браним докрай, заяви Юлиян Петров.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...