Акценти
Начало / Новините в снимки / От паметника на Левски в Плевен тръгна  националният поход по стъпките на Апостола

От паметника на Левски в Плевен тръгна  националният поход по стъпките на Апостола

С традиционна церемония пред паметника на Васил Левски тази вечер беше даден стартът на Националния туристически поход „По стъпките на Левски”. Това 23 издание на похода е с рекорден брой участници – 274, каза в приветствието си Васил Копчев, почетен председател на общинския комитет „Васил Левски” – Плевен. Той пожела на участниците да бъдат силни в предизвикателствата, които ги очакват по време на прехода.

С поздрав към участниците в похода се обърна и кметът Георг Спартански. Той благодари на всички за ентусиазма, с който поемат по пътя на Апостола и продължават една хубава традиция, която Васил Копчев и д-р Галя Цветкова създават и продължават. Специални благодарности отправи към родителите на двегодишната Дара, които бяха дошли заедно с нея, за да поднесат цветя пред паметника на Левски. „Тя е още малка, но скоро ще разбере кой е Левски и защо му дължим нашата обич и преклонение”, каза той и припомни, че Левски е тръгнал по своя път сам. „За да стане път, е нужно да се прокара пътека. За да стане пътека, трябва да се намери един, който да направи първите стъпки към неизвестното. След това е лесно, намират се следовници, но трябва да има личен пример. Вие наистина прокарвате пътеки, невидими пътеки на духа, на младостта, на младежката памет към българската история. Надявам се по тези пътеки да не никне трева и това ще е доказателство, че не сме забравили делото на Апостола”, подчерта Спартански.

Да изпратят походниците бяха дошли още заместник-кметовете Стефан Милев, Иван Кюлджийски, Милен Яков, членове на скаути от клуб „Лъвче“ – Плевен, граждани.

Тази година походът е разделен на седем лъча, които ще се движат по различни маршрути до Карлово. В тях ще се включат туристи от Плевен, Видин, Карлово,София. Сред тях са 140 ученици от плевенски училища. В единия  от лъчовете ще се включат три поколения участници в похода.

Крайната цел е Карлово, където на 18 юли ще са част от тържествата по повод годишнината от рождението на Васил Левски.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...