Акценти
Начало / Здравеопазване / От началото на годината вече 27 млади лекари са поискали сертификат за работа в чужбина

От началото на годината вече 27 млади лекари са поискали сертификат за работа в чужбина

До началото на месец юни от Българския лекарски съюз са издали сертификати за работа в чужбина на 27 лекари от Плевенската колегия. За сравнение през миналата година са били издадени общо 43 сертификата, което е 2.5% от общия брой лекари, регистрирани в Плевенска област. От Регионалната колегия на БЛС в Плевен коментираха, че предимно млади лекари, повечето от тях току-що дипломирани, предпочитат да търсят реализацията си извън България. Не е изключение за чужбина да заминават цели лекарски семейства, допълниха от БЛС в Плевен.

Общо за страната през миналата година издадените сертификати за работа в чужбина от БЛС са 507. За тази година дадените разрешения са 181.

Въпреки това от НЗОК отчитат леко завишаване на общия брой лекари, като в края на миналата година те са 28 643 – с 232 повече в сревнение с предходната година. Само за Плевенска област броят им е 1 670.

Според статистиката на НЗОК Плевен е сред градовете, в които има най-много лекари – на всеки 10 000 души се падат по 50 лекари. Близки по този показател са и другите градове с университетски болници – в Пловдив се падат по 46 лекари на 10 000 души, във Варна и София-град – по 45 лекари. Далеч под тези цифри са в Разград, където на 10 000 души се падат под 26 лекари.

Статистиката на НЗОК показва, че в края на миналата година на 10 000 българи са се падали средно 39.3 лекари.

Отчетен е ръст и при медицинските специалисти – от 47 427 до 47 806. Медицинските сестри, които най-често заминават да работят в чужбина, са се увеличили от 31 609 до 32 059. Въпреки това страната ни остава далече от покриване на световния стандарт 4 сестри да обслужват един лекар.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...