Акценти
Начало / Политика / От днес Централна избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партиите

От днес Централна избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партиите

Днес от 9 часа Централна избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети за участие в изборите за президент и вицепрезидент в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър Първи“ номер 1, информират от пресцентъра на ЦИК.

Приемането на документите се извършва всеки ден от 9.00 ч. до 17.00 ч. Крайният срок за подаване на документи за регистрация на партия или коалиция е 17.00 ч. на 1 октомври.

Денят за размисъл е 5 ноември, а изборният ден и денят за провеждане на националния референдум – 6 ноември, започва в 7.00 часа. Оповестяването на резултати от социологически проучвания може да започне след 20 часа на 6 ноември. ЦИК обявява края на изборния ден след приключване на гласуването на територията на страната, но не по-късно от 21 часа на 6 ноември.

Веднага след приключване на изборите Секционните избирателни комисии преброяват гласовете за кандидатските листи и изготвят протокол с резултата от гласуването, който предават на Районните избирателни комисии. СИК имат ангажимент да обявят на общодостъпно място пред избирателната секция резултатите от гласуването чрез поставяне на копие от подписания протокол, веднага след изготвянето на документа за проведения избор и за референдума.

До 20 часа на 8 ноември ЦИК трябва да обяви резултатите от гласуването и да обяви имената на избраните президент и вицепрезидент. Обявяването на резултатите от референдума е със срок до 5 дни след приключване на гласуването.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...