Начало / Образование / От днес Медицинския в Плевен въвежда дистанционно обучение

От днес Медицинския в Плевен въвежда дистанционно обучение

От 16 март 2020 г. ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов въвежда дистанционна форма на работа за преподавателите и служителите на висшето училище. Това е част от въведените противоепидемични мерки след въвеждането на извънредно положение на територията на Р България от 13 март.
Когато дистанционната форма е невъзможна, да се провеждат засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и да не се допускат служители с прояви на остри заразни заболявания.

Вчера Ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов, д.м.н. направи обръщение към преподавателите, студентите и служителите. В него той отбелязва, че университетът е изправен пред огромно изпитание – студентите, преподавателите, служителите, обучението, кандидатстудентската кампания, и не на последно място –  авторитетът на висшето училище. „Всички ние се страхуваме – и това е напълно естествено – за себе си, за близките си, за семействата си. Няма протокол за действие в борбата с коронавируса, опитваме се да намерим правилния път от адекватни мерки и действия, за да се справим с епидемията и да предотвратим нейното разрастване, с подкрепата на отговорните държавни институции”, се казва в обръщението.
Проф. Томов за пореден път разсея съмнението, че заразата в Плевен е донесена от чуждестранни студенти в висшето училище. „Всички студенти и служители, пристигнали от страни с COVID-19, спазиха поставения карантинен период. С бързи и навременни действия изследвахме за коронавирус всички преподаватели и студенти, които са били контактни със заразените пациенти във Втора клинична база. Получените резултати разсеяха опасенията за заразени – над 90 проби на наши студенти излязоха отрицателни.
Какво следва оттук нататък за нашия университет? Нормално е да си задавате многобройни въпроси, на които все още не сте получили отговори – как ще продължи семестърът, как ще се провеждат занятията, упражненията и стажовете по клиничните дисциплини, как ще се проведат изпитите, включително и тези, които не се състояха и от които зависи дали ще продължите обучението си, как ще бъдете обслужвани административно, за да получите необходимите ви документи, как ще влезете обратно в аудиториите, как ще общувате с вашите преподаватели.
Скъпи студенти,
В това малко объркано и трудно време не бива да забравяме, че въпреки наложените ограничения, като карантина или извънредно положение, животът продължава и ние сме поели моралния ангажимент към вас да ви обучаваме, дори и в такива кризисни ситуации, за да станете добри лекари, добри здравни специалисти, но и добри хора. Където й да се намирате в момента, в град Плевен, по родните си места или извън България, искам да знаете, че ние, вашите преподаватели, сме с вас и ще използваме всички възможности, за да ви подкрепяме, дори и с предизвикателствата на on line обучението. Уверявам ви, че вашите въпроси са наши проблеми, на които ние не сме спирали да търсим отговори с помощта на компетентните институции.
Скъпи преподаватели,
Вие сте доказали неведнъж през тези 45 години от съществуването на Медицински университет – Плевен, че сте достойни членове на академичната общност на висшето училище. Убеден съм че и този път ще покажете необходимите висок професионализъм и човечност, за да се справим заедно с кризата. Вече е изработен моделът, по който ще продължи учебния процес за регулираните специалности. От всички нас – преподаватели и студенти – зависи да го направим работещ, да го изпълним със съдържание и смисъл. Отговорът е в дистанционното обучение, във виртуалната класна стая и образователните платформи.
Медицински университет – Плевен има създаден и работещ Център за дистанционно обучение, с възможности за прилагане на обучение във виртуална класна стая. Отправяме апел към всички преподаватели да качат своите лекции, учебни помагала и тестове на платформата за дистанционно обучение по всички дисциплини, съгласно учебните планове на съответните специалности. Чрез възможностите на виртуалната класна стая студентите ще бъдат в ежедневен контакт със своите преподаватели. Предстои и закупуването на образователна платформа от лекции, видеа, упражнения и тестова по медицина, провеждани от именити професори, учени и изследователи от водещите университети в цял свят. Административното обслужване на студентите ще продължи по електронен път и няма да бъде прекъсвано. Университетът ще впрегне целия си потенциал – интелектуален, финансов и административен – за справяне с кризата. Ние заставаме твърдо зад всеки наш студент, за да може да продължи обучението си!
Скъпи преподаватели, студенти и служители,
Намираме се в безпрецедентна ситуация. Един микроорганизъм постави на изпитание света, България и нашата Алма Матер. Коронавирусът, обаче, постави на изпитание не толкова физическото ни здраве. Той постави на изпитание способността ни да съхраняваме и опазваме някои позабравени напоследък общочовешки ценности.
Извънредната ситуация, означава създаване на нови правила – ред на самодисциплина, на себеотрицание, на смелост, но и на смирение, на търпение и на човечност. Аз съм убеден, че обединени ще се справим, защото всички ние силно вярваме, надяваме се, обичаме и работим за нашата обща кауза – Медицински университет – Плевен”, завършва обръщението си Ректорът проф. Славчо Томов.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...