Акценти
Начало / Политика / От БСП – Плевен искат незабавни отговори от министър Драгомир Стойнев за ядрената енергетика

От БСП – Плевен искат незабавни отговори от министър Драгомир Стойнев за ядрената енергетика

Rumen

Народните представители от парламентарната група на Коалиция за България от Област Плевен да инициират среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, на която да бъдат обсъдени възможностите за рестартиране на проекта АЕЦ – Белене, реши Председателският съвет към Областният съвет на БСП – Плевен на последното си заседание. Това информира на пресконференция днес Румен Петков, председател на областното ръководство на партията в Плевен. На заседанието е решено още членовете на Националния съвет (НС) на БСП от Плевенска област да настояват на следващото заседание на ръководния орган на партията да бъдат разгледани неотложни проблеми в областта на енергетиката. Народните представители от ПГ на Коалиция за България от Плевенска област имат за задача да организират посещение на Сергей Станишев в град Белене, гласи третото решение от заседанието.

Решенията, взети единодушно, са предоставени незабавно в деловодството на НС на БСП и в кабинета на председателя. Исканията на плевенските социалисти са поставени на състоялото се на 21-ви декември заседание на Националния съвет (НС) на БСП. Въпросът за ядрената енергетика на страната е отложен за следващото януарско заседание на ръководната структура на левицата, информира още Петков. „Нашата позиция не търпи корекции и няма никакъв разумен аргумент срещу нея. На две свои поредни заседания Съветът по енергетика и енергийни ресурси към НС взема много ясни решения, които са свързани с изграждане на два блока на площадка Белене и на 7-ми блок в Козлодуй. Предлагаме информацията, предоставена от министъра на икономиката и енергетиката да бъде технически коригирана в редица части”, коментира Петков.

По думите му процедурите за избор на технология и изпълнител на 7-ми блок в АЕЦ – Козлодуй са нарушени по „безогледен начин от министър Стойнев”. Освен това остава открит въпросът има ли решение на Народното събрание, че изграждането на 7-ми блок следва да стане само и единствено след провеждане на конкурс. Ако има такова решение на НС, очевидно е, че министър Стойнев го е погазил и затова трябва да му се търси съответната политическа отговорност, смята още Петков. Не е ясно и какво е движението на проекта „Белене” след поредицата действия, които бяха извършени още от миналото НС във връзка изобщо с развитието на атомната енергетика. Петков припомни, че има приета енергийна стратегия от 2011 г., в която ясно е записано, че до 2020 г България трябва да изгради 2000 мегавата нови ядрени мощности. Тук отворен остава въпросът както към министър Стойнев, така и към правителството, какво прави, за да реализира тази стратегия.

По думите на Петков без отговор остава и въпросът какво е участието на САЩ в енергийния гигант „Уестингхаус”, с който преговаря министър Стойнев за изграждането на 7-ми блок, и дали зад позицията му не се крие „корпоративна зависимост или политически слугинаж”. „Задкулисието е пагубно за държавата”, изтъкна той. Времевият порядък за изграждането на 7-ми блок също е нарушен, смята още Петков и добави, че процесът от лицензирането на дейностите, през проектирането и реализирането би отнел не по-малко от 7 години. Той добави, че въпросната технология се е провалила в Йордания, Китай, а във Великобритания 5 години не могат да решат проблемите си с нея. Компанията няма реализиран проект никъде в Европа – България би била първата държава, припомни още той.

Въпросите към министър Стойнев са и в отговор на Декларация на кмета на Община Белене Момчил Спасов, местния лидер на социалистите и председателя на Общинския съвет. В документа се настоява за неотложни отговори от министър Стойнев пред депутатите от Област Плевен. Декларацията е адресирана до председателя на Областния съвет на БСП – Плевен Румен Петков, министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, парламентарната група на „Коалиция за България” и до лидера на БСП Сергей Станишев.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Дочко Дочев

    Министер Стойнев не е ли от БСП ? Или Румен Петков вече не е от. бСП