Акценти
Начало / Общество / От БСП внесоха жалба до РИК за нарушение

От БСП внесоха жалба до РИК за нарушение

Общинското ръководство на БСП Плевен е внесло в Районната избирателна комисия вчера следобед жалба за изборно нарушение на ГЕРБ и представителите им в местната власт в Плевен. Жалбата е свързана със снимков материал, публикуван в социалните мрежи и средствата за масова информация.

„От снимките е видно, че служители от общинската администрация товарят на служебен автомобил на Домашния социален патронаж предизборни материали на ПП ГЕРБ. Сезирахме комисията, имайки предвид това, че от снимките са видни поне няколко изключително груби нарушения, които са, най-кратко казано, злоупотреба с общинска собственост с цел политическа пропаганда и злоупотреба със служебно положение от страна на длъжностните лица, които са били ангажирани с тази дейност”, обясни Любомир Петков на среща с медиите. От БСП настояват РИК да направи сериозна проверка по случая, която да установи дали тези лица са действали самоволно или по заповед на висшестоящи длъжностни лица от общинската администрация, с каква цел са пренасяни със служебен автомобил на общинския Домашен социален патронаж тези предизборни материали и до къде. Сред въпросите, които според левицата трябва да бъдат изяснени, е и ползвани ли са данни на граждани, които ползват услугата на Домашен социален патронаж, за да бъдат раздавани на тях тези предизборни материали, на работа ли са били въпросните служители от общинската администрация по време на случая и др. въпроси.

По повод на информацията и снимките, със специално становище по случая излезе и кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков. В него се казва, че автомобилът на Общински домашен социален патронаж Плевен, заснет пред офиса на ПП ГЕРБ Плевен на 7 май, е бил там по повод получаване на дарение. За това градоначалникът е разбрал след извършена вътрешна проверка.

„На базата на доклад от Ирина Йорданова – Ранкова, Вр. И. Д. Управител на Общински домашен социален патронаж Плевен, се установи, че  дарения на хранителни продукти са получавани не за първи път. През последните години такива са правени от частни лица и фирми, сред които … Областна дирекция по безопасност на храните, БЧК – основен дарител, като тази година дарението от тяхна страна на основни хранителни продукти значително подпомага издръжката на Общински домашен социален патронаж Плевен. От доклада на Вр. И. Д. Управител на ОДСП Плевен става ясно, че не е прецедент и има практика автомобилите на патронажа да получават на място даденото дарение. Дарението на ПП ГЕРБ се изразява в 343 бр. козунаци за възрастни и социално слаби хора, които се обслужват от Общински домашен социален патронаж Плевен”, е обяснено в изпратеното до медиите становище.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...