Начало / Крими / От битова престъпност и неправоспособни шофьори се оплакаха жителите на Глава пред шефа на полицията

От битова престъпност и неправоспособни шофьори се оплакаха жителите на Глава пред шефа на полицията

Битовата престъпност, липсата на осветление, управлението на автомобили и мотоциклети от неправоспособни или от водачи в нетрезво състояние бяха най-дискутираните теми днес в село Глава на срещата с началника на ОДМВР – Плевен старши комисар Венцислав Катинов. Село Глава има 1400 жители и е второто по големина село в община Червен бряг. Монтирани са две камери за видеонаблюдение, част от мащабен проект за изграждане на системи за видеонаблюдение на община Червен бряг и предстои монтиране на още две камери. „Полагаме всички усилилия и не делим населените места на малки или големи, на трудни или леки. Това, че криминогенната обстановка в село Глава е спокойна, не ни освобождава от задължението да търсим вашето мнение, да бъдете видени и чути“, това заяви старши комисар Венцислав Катинов.
За 2014 година регистрираните престъпления в селото са били 30. От тях са прекратени 9, а останали за работа са 21. За периода от 1 януари до 18 юни 2015 година в селото са регистрирани 11 престъпления, прекратено е едно, а са останали за работа 10. За същия период на миналата година са регистрирани 13 престъпления, прекратени са 5, а останали за работа са 8 престъпления.
Директорът на ОДМВР – Плевен поясни, че осигурява полицейско присъствие както в светлата част, така и тъмната част на денонощието там, където е необходимо. Това става на базата на анализ на ресурсите на МВР и точна преценка за степента на необходимите мерки. Добави, че в село Глава няма етническо напрежение. По отношение на въпросите, свързани със страха на хората от нерешаване на проблемите им, разясни, че е необходимо да сигнализират за престъпленията, защото без информация не могат да бъдат предприети необходимите действия от полицията и от прокуратурата, и да се стигне до желания от всички резултат – събиране на доказателства, повдигане на обвинения и осъдителни присъди. „Има обективни обстоятелства, с които трябва да се съобразяваме и да осъзнаем, че МВР работи в рамките на правомощията си“, категоричен бе старши комисар Катинов.
Прокурор Ивайло Тодоров от своя страна даде практически съвети относно подаваните жалби с препоръката те да съдържат максимална информация за деянието. Ако жалбите са лаконични или непълни, това довежда до допълнителни усилия и разход на време – потърпевшите да призовавани допълнително в полицията за обяснения и хората ще останат с впечатлението, че обясняват многократно едно и също нещо, а после не е взело отношение по конкретния случай.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...