Акценти
Начало / Здравеопазване / Отоплителният сезон увеличава случаите на обгазени и изгорени пациенти

Отоплителният сезон увеличава случаите на обгазени и изгорени пациенти

С идването на студеното време и началото на отоплителния сезон специалистите предупреждават за дебнещи опасности, най-вече при използването на печки на твърдо гориво.

13 са били пациентите през миналия отоплителен сезон, докарани в различна степен на интоксикация, разказа д-р Петко Стефановски, началник на Спешно отделение към Университетската многопрофилна болница в Плевен. Има и един загинал човек, вдишал прекалено количество дим. Ситуацията се наблюдава при отопление с печки на твърдо гориво, особено в крайните плевенски квартали и по селата. Хората си запалват печките, затварят прозорците и лягат да спят. Но понякога се случва комините да не работят добре или налягането на въздуха да падне – тогава стаята се обгазява с въглероден окис или въглероден двуокис и хората загиват, обясни д-р Стефановски. Личният му съвет е, когато в стаята има печка с твърдо гориво, прозорците да не се затварят плътно и печката да не остава без надзор.

Отново в тази връзка началникът на Спешното отделение съобщи и че са започнали случаите с изгаряния. Само през миналата седмица са докарани трима такива пациенти – отворили вратата на печката и върху краката или ръцете им паднали въглени. Това е сериозен проблем, който ще се задълбочава, тъй като активният отоплителен сезон все още не е започнал, каза д-р Стефановски.

Той добави и че миналата година са имали случаи на две гръмнали газови печки с обгорени пациенти, за тази година подобни случаи в Плевенска област все още няма.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...