Начало / Образование / Отлични резултати отчете НУ „Христо Ботев” от изминалата учебна  година 

Отлични резултати отчете НУ „Христо Ботев” от изминалата учебна  година 

С общ успех отличен 5.86 приключва учебната година НУ „Христо Ботев” – Плевен. А балът от НВО в 4 клас е 18.75. Това беше отчетено на последния за учебната година педагогически съвет.

През учебната година учениците извоюваха множество награди от престижни състезания, фестивали  и конкурси – национални и международни, от математически състезания: Коледно, Великденско, международния турнир „Математика без граници“, Васил Левски, Иван Салабашев, Европейско кенгуру, БУКВОПЛЕТ и др.

За Националното финално състезание към СБНУ се класираха 76 участници, като 45 от тях са с максимален брой точки.

Отлично се представиха учениците от 2 клас на първото издание на състезанието по правопис и правоговор на български език – БУКВОПЛЕТ, а на финалното състезание победител от всички 28 участници от 13 града в страната е Кристина Манчева.

Множество първи места и призове донесоха и малките таланти от ВГ „Ботевци пеят” от престижните фестивали: „Отечество” – с награда ЛАУРЕАТ за цялостно представяне на учениците от фанфарния оркестър – съвместен проект на НУ „Христо Ботев“ и ЦРД – Плевен и ВГ „Ботевци пеят“, „Гергьвски люлки”, „Фолклорни приумици”, както и участия в общоградски тържества без конкурсен характер. Ученици от 4 клас се класираха и участваха във финалния кръг на състезанието „Ключът на музиката“, в гр. Пловдив.

Ученици от училището участваха в турнир по футбол за деца „Освобождението на Плевен“ през м. декември 2018 г. и турнир „ФУТЗАЛ“ под егидата на Български футболен съюз през март 2019 г. Група ученици участваха в проект на Българската федерация по ски „Уча се да карам ски“ в ски зона „Беклемето“ и успешно завършиха курса на обучение.

Училището разпалва българския дух и предава традициите на своите възпитаници  чрез многобройни инициативи: Кукерски празник „Кукери на мегдана“, пресъздаване на обичая Лазаруване, обредите свързани с Деня на християнското семейство. В празник на родолюбието се превърна и Междуучилищният литературен конкурс под надслов „Вечните стихове и песни за България“.

По повод 19 февруари – 146 години от обесването на Васил Левски и 3 март – Национален празник на Република България, пред учениците от училището бе представен спектакъла „Незабравимата България“.

 

В двора на училището е открита и Възрожденска библиотека „Книжици за прочит“, където са събрани множество интересни исторически книги. Откриването бе отразено по БНТ 1.

Приоритет за ръководството и екипа на НУ „Христо Ботев” е опазването на живота и здравето на учениците и по този повод е единственото училище в България, колективен член на Института за пътна безопасност. През учебната 2018/2019 година съвместно с ИПБ бяха проведени редица инициативи, една от които е Олимпиадата по БДП за 3 и 7 клас.

НУ „Христо Ботев“ – Плевен организира съвместни дейности с различни институции, а от тази учебна година сключи договор за сътрудничество с НЧ „Съгласие-1869“. Множество мероприятия бяха организирани съвместно с РИМ – Плевен, ЦРД – Плевен, Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“ и други.

За дългогодишна цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование, директорът на училището – Цветелин Горанов бе удостоен с награда от Община Плевен за принос в сферата на образованието. Наградени бяха ученици, класирани на първи места в национални и международни състезания и учителите: Наталия Ботева, Йонита Милова, Лилия Дамянова, Милена Георгиева, Румяна Михайлова и Нели Цветанова.

Учебната 2018-2019 година започна в напълно обновената сграда на училището, обновени игрища по НП „Региони в растеж“. Училището спечели проект „Моят еко кът“ в Националната кампания „За чиста околна среда – 2019“, организиран от ПУДООС и МОСВ.

За бъдещите си първокласници НУ „Христо Ботев“ организира и летни занимания с цел адаптацията на учениците към училищната среда и подготовката им за първи клас. Заниманията ще започнат от 10 юни и ще се провеждат от 9:00 ч. до 12:00 ч. Тази година поради големия брой родители, заявили желание децата им да се обучават в НУ „Христо Ботев“, план-приема предвижда разпределянето им в 5 паралелки.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...