Акценти
Начало / Общество / Откриха Световната седмица на кърменето под мотото „ Кърменето ключ към устойчиво развитие“ (снимки)

Откриха Световната седмица на кърменето под мотото „ Кърменето ключ към устойчиво развитие“ (снимки)

Доброволческата плевенска група от “Ла Лече Лига” вчера постави началото на тазгодишната Световна седмица на кърменето. Плевенският консултант Мария Кънева събра майки, татковци и баби  на „Бебешко кафе“. Тази година събитието се проведе под мотото „Кърменето ключ към устойчиво развитие”.

За пореден път в България се чества Световната седмица на кърменето. Мария Кънева поясни, че се отбелязва в първата седмица на август още от 1992 година. С цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене, е създадена организацията  Световен алианс за активна подкрепа на кърменето  (WABA –  Word Alianke for Breastfiiding Action), чиито член – съосновател е Ла Лече Лига.  Всяка година Алиансът  определя различна  тема за Световната  седмица на кърменето.

Тази година темата за Световната седмица по кърмене бе поставена с много високи цели, допълни консултантът по кърменето. Акцентът е върху взаимното уважение, грижа към подрастващите още от самото им раждане, споделянето на добри практики, свързани с кърменето и ангажирането на по-широк кръг участници в подкрепа на благородната инициатива. Както и решително да утвърди кърменето като ключов компонент за устойчиво развитие.

 „Устойчивото развитие е начин на използване на природните ресурси, което цели да задоволи човешките нужди. Целите за устойчиво развитие са свързани с бъдещето международно развитие за периода 2016-2030 година. Поставени са от Организацията на обединените нации и се популяризират като Глобални цели за устойчиво развитие. Набелязани са 17 цели. Изкореняване на бедността, премахване на глада, постигане на сигурност на храна, осигуряване на здравословен начин на живот, осигуряване на качествено образование, равенство между половете, водоснабдяване и канализация за всички, финансова достъпност и надежда, гъвкава инфраструктура, намаляване на неравнопоставеността, безопасни и устойчиви центрове, действия за борба с климатичните промени, устойчиво използване на океаните и морските ресурси, запазване и възстановяване на горите, насърчаване на мирни и приобщаващи общества и укрепване на средствата за изпълнение и обновяване на глобалното партньорство за устойчиво развитие“, обясни Мария пред участниците в срещата.

След изнесената лекция всички присъстващи подкрепиха поставените цели за устойчиво развитие и споделиха своят опит, информация и загриженост към това, че кърмата не трябва да бъде заменена от изкуственото адаптирано мляко, което  все повече превзема пазара. Те споделиха, че има много ползи от кърменето както за майката, така и за бебето. Майчиното мляко е най-добрата и естествена форма за хранене на бебето.

Седмицата по кърмене се отбелязва в над 120 страни в света.

Следваща Предишна
Ла Лече Лига
Ла Лече Лига
Ла Лече Лига

Ла Лече Лига

Ла Лече Лига

Ла Лече Лига
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...