Акценти
Начало / Общество / Откриха напълно обновения Дом за деца в Тотлебен

Откриха напълно обновения Дом за деца в Тотлебен

66 деца на възраст между 6 и 18 години вече имат много по-приветлив, светъл и топъл дом за живеене, след приключване на цялостния ремонт в Дома за деца лищени от родителски грижи „Младен Антонов” в Тотлебен.

Домът е обновен в рамките на проект, спечелен от Община Пордим и финансиран от Оперативна програма „Развитие на селските райони 2007 – 2013” към ДФ „Земеделие”.

Стойността на проекта е 1 млн. 500 хил.лв, каза при официалното откриване днес на напълно ремонтираната сграда кметът на Община Пордим Илиян Александров. Това е най-големият проект, който Община Пордим  реализира за последните две години, подчерта той и припомни перипетиите, през които е преминала реализацията на проекта. Имаше много сълзи, много безсънни нощи, но си струваше усилието, за да видим усмивките на тези деца днес, каза Илиян Александров.

На откриването присъства и депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Той благодари на предишния министър на замеделието Нихат Кабил и на сегашния – Мирослав Найденов, за помощта им този проект да бъде реализиран. „Сега виждаме един прекрасен дом за тези деца, които преди живееха в очевидна мизерия. Всички усилия и мъки си струваха, за да стигнем до този ден на усмивки и ден на надежда”, подчерта в обръщението си към новодомците депутатът.

Повече от 20 години Домът за деца в Тотлебен не е бил ремонтиран, научихме от директорката  Димитрина Иванова. За около година и половина в рамките на проекта е подменен изцяло покривът на сградата, сложена е нова дограма и изолация на цялата сграда. Ремонти са извършени и по локалното парно. По проекта е обзаведен компютърен кабинет, във всяка стая на децата също има компютър, похвали се директорката. Децата вече са настанени по две или три в стая, като към всяка една има самостоятелен санитарен възел. Купени са нови медели за спалните помещения и ново кухненско обзаведждане. С ново оборудване е и пералното помещение.

Домът в Тотлебен е на делегиран бюджет от държавата, но отпусканите средства са крайно недостатъчни, научихме от кмета Илиян Александров.  Затова се налага Община Продим да дофинансира издръжката му, като през 2012 г. за тази цел е отделила 100 000 лв.  Те са основно за осигуряване на отопление през зимата, уточни кметът и заяви, че проблеми с топлото в Дома няма да има.

Обитателите на Дом „Младен Антонов“ поднесоха на гостите си специално подготвена програма.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...