Акценти
Начало / Общество / Почетохме подвига на освободителите на Плевен

Почетохме подвига на освободителите на Плевен

135 години от освобождението си празнува днес Плевен. В кръвопролитните петмесечни бойни действия хиляди воини, подкрепяни от местното население, се сражават за освобождението на града и оставят живота си тук. Признателните потомци днес отдаваме почит към загиналите и си спомняме за Плевенската епопея.

С ритуал по посрещането на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, под чийто патронаж се отбелязва годишнината, започна честването на 10 декември. След това плевенският митрополит Игнатий, в съслужение със свещеници от православните храмове в града, отслужи панихида в памет на загиналите български и чужди воини за освобождението на Плевен.

За подвига на освободителите припомни в словото си и кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Той подчерта, че: “Винаги кръстопът на хора и събития  и идеи, познал изпепеляването и възкресението, градът ни бе пазител на най-святото – памет, род, вяра. В мрачните години на робството Плевен не само съхрани своя неподражаем образ и дух, не само се превърна в символ, а и пръв отвори дома и душата си за дръзката клетва на Апостола – свобода или смърт! Плевен помни своята история, богат и горд е с нея градът и уверено върви по своя европейски път и съм убеден, че ще успее. Защото пази духа, вярата и волята на предшествениците да бъде сред първите”.

“Плевен падна! Ден велик! И Осман паша е в плен!”, предават световните телеграфи на 10 декември 1877 год. Плевен фокусира тогава вниманието на световната общественост, защото тук се решава изходът на войната. Това, че свободата на България е започнала от Плевен, подчерта в словото си днес и председателят на парламента Цецка Цачева. “Величието на свободата не са само падналите, величието е и в силата, с която ние помним, с която смълчани в ледения ден се прекланяме пред паметта им, в силата на морала, с който мерим събитията”, каза председателят на Народното събрание. Тя беше категорична, че 10 декември не е просто дата в календара на историята, този ден е жарта, върху която се пече хлябът на свободата.

“Минават години, след нас тук ще пристъпват нашите деца, внуци и правнуци, но 10 декември ще го има – докато го има Плевен, докато я има България. Защото това е нашият морал и поклон – да помним. И съм убедена, че на този ден винаги ще се мълвят думите “дълбок поклон пред саможертвата на героите, паднали за свободата на България!”, се обърна към плевенчани Цецка Цачева.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...