Акценти
Начало / Образование / Откриха бюст-паметник на Цветан Спасов в двора на едноименната прогимназия

Откриха бюст-паметник на Цветан Спасов в двора на едноименната прогимназия

DSCN3503

Учители, ученици, гости и общественици се събраха в двора на плевенската прогимназия „Цветан Спасов” днес, за да присъстват на откриването на бюст-паметник на патрона на школото. След тържественото посрещане на знамето, директорката Лилия Маринова поздрави присъстващите и припомни интересни факти от живота и творчеството на поета революционер, който напуска физическия свят едва 24-годишен. Ученици от училището рецитираха негови стихове.

Петя Василева, зам.-председател на Общинския съвет в Плевен, сподели, че като възпитаничка на школото изпитва особено вълнение в този ден. Тя изтъкна, че е рецитирала същите стихове преди години, а това я кара да си даде сметка, че традициите са живи. В качеството си на педагог тя посочи, че уважението към вечно значимите личности, като Цветан Спасов, трябва да е непреходно и да не зависи от дребните политически противоречия на деня.

DSCN3498

Проф. д-р Цветан Сивков, братовчед на поета Цветан Спасов, имаше честта да открие паметника на своя близък роднина. Той сподели, че също е възпитаник на емблематичното за Плевен школо, и каза, че за Цветан Спасов е и трудно, и лесно да се говори. Трудността идва от оценките и преоценките, които всяка политическа действителност може да даде на възгледите и изявите му. От друга страна е безкрайно лесно да се говори за ценностите, които поетът утвърждава с творчеството си – свободата на човешкия дух, мирно общество, в което не всички да бъдат равни, но да имат равни възможности за развитие и обществена реализация, човеколюбие, уважение към различните идеи и възгледи. В специално обръщение проф. Сивков призова настоящите възпитаници на училището да не забравят, че те са бъдещите автори на идеи, които ще превърнат страната ни в модерна, демократична, европейска държава. И припомни, че рожденият ден на поета е утрешният светъл български празник 1 ноември – Денят на народните будители.

DSCN3486

Днешното събитие беше уважено още от началника на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева, общински съветници, творци, общественици, а областният управител Илиян Йончев изпрати поздравителен адрес.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...