Акценти
Начало / Култура / Отец Иван: Все повече хора идват с вяра в църквата

Отец Иван: Все повече хора идват с вяра в църквата

IMG_8836храм Св. Троица - Велики петък

Днес, на Разпетипетък, в храмовете не се отслужва литургия. Но потокът от хора не секна през целия ден. Идват с цветя, които оставят на издигнатия в средата на храма „гроб Христов” и благоговейно се покланят на извезаното на плащаницата тяло на Христос и преминават под издигнатото място.

IMG_8831 храм Св. Троица - Велики петък

Под масата с плащаницата в храма „Света Троица” днес премина и 6-годишната Цвети. Тя беше дошла с майка си, за да извършат това преклонение пред разпнатия Спасител.

IMG_8835храм Св. Троица - Велики петък

Прави впечатление, че през последните години все повече са хората, които идват в храма с истинска вяра, каза отец Иван от „Света Троица”.

Той разказа, че тази вечер в 19 часа в храма ще бъде отслужено Опело Христово. След като то приключи , около 20.30 часа, свещениците ще изнесат плащаницата и ще обиколят с нея храма. След това плащаницата ще бъде внесена в олтара, където стои до Спасовден, преди да бъде специално съхранена до следващия Великден. Цветята, събрани през деня около „гроба Христов”, се раздават на хората, за да ги отнесат по домовете си за здраве и благоденствие.

IMG_8833храм Св. Троица - Велики петък

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...