Акценти
Начало / Образование / Отборът на СУ „Стоян Заимов” – Плевен спечели второ място в конкурса „Млад иноватор”

Отборът на СУ „Стоян Заимов” – Плевен спечели второ място в конкурса „Млад иноватор”

Отборът на СУ „Стоян Заимов“ – Плевен, се класира на второ място в първия национален конкурс „Млад иноватор“. Плевенските ученици спечелиха престижното класиране с проекта си “Компостирането като наша мисия”. Отборът  получи финансиране в размер на 1000 лв. за реализиране на идеята си, а всеки от отбора получи лична стипендия.

Журито от първия национален конкурс „Млад иноватор“ отличи като победител отбора на учениците от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас. Идеята „Shopping energy” на екипа от град Бургас се пребори на финала с още шест отбора и грабна голямата награда – реализация на проекта в размер на 5000 лв., както и лична стипендия от 500 лв. за всеки от участниците.

Младите иноватори презентираха и защитиха своето проектно предложение и финансов план за реализацията на алтернативен и достъпен начин за производство на „чиста“ енергия, чрез конструиране на пазарска количка, която генерира електричен ток при механичното си движение.

На трето място се класира отборът на СУ „Сава Доброплодни“ от Шумен с проекта си Blaze Box – кутия за сигнализиране и превенция на пожари. На четвърто и пето място съответно се класираха учениците от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, Сандански с проекта си за пчелен апископ и учениците от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин с проекта си за ECO SPOT зони.

„Ние от PostScriptum Ventures смятаме, че светът се нуждае от млади хора, които да допринесат за трансформацията към по-зелено и устойчиво бъдеще. Самият факт, че в първото издание на конкурса се включиха над 900 ученици от цялата страна, е успех. Успяхме да провокираме мисленето на децата към креативни, иновативни идеи и практични решения за по-добра среда на живот. Изборът беше труден, но решихме голямата награда да връчим за проекта „Shopping energy”, защото смятаме, че той най-бързо може да бъде реализиран и да окаже въздействие сред най-много хора. Благодарим на всички, които участваха и се надяваме, че следващата година ще имаме още по-добри резултати“, коментира управляващият мениджър на PostScriptum Ventures Димитър Енчев.

 В категорията за рисунка, свързана с опазването на околната среда, зеленото и устойчиво бъдеще журито, заедно с педагог по изобразително изкуство, класира десет от общо над 500 рисунки. Всяко дете от класиралите се на финал спечели грамота за участие, 100лв. лична стипендия, както и награда от DaVinci. Част от творбите ще бъдат изложени през месец март в TechnoMagic Land в София.

„За нас беше важно да осигурим престоя и участието на всички финалисти от конкурса „Млад иноватор“ в София за финала, защото освен наградите, те имаха възможност да се запознаят с други ученици със сходни интереси от България, да обменят опит и контакти с менторите.“, отбелязва Димитър Енчев.

Националният конкурс „Млад иноватор“ се организира от инвестиционния фонд с фокус устойчиво развитие и иновации PostScriptum Ventures и се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Организаторите планират да продължат инициативата и следващата година като удвоят бюджета.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...