Акценти
Начало / Последни новини / Отборът на „Спартак Плевен XXI“ e Шампион на България по шахмат за девойки до 14 години

Отборът на „Спартак Плевен XXI“ e Шампион на България по шахмат за девойки до 14 години

Отборът на клуба по шахмат „Спартак Плевен ХХІ” постигна изключителен успех на Държавното отборно първенство за юноши и девойки по шахмат, което се проведе от 1 до 6 септември в Кранево. „Спартак Плевен XXI“ завоюва общо пет медала при момчетата и момичетата до 14 години.

При момичетата, както се очакваше, борбата и в трите дисциплини – класически и ускорен шах, блиц, бе  между силните отбори на „Спартак Плевен XXI“ и „Михаил Тал“ (Червен бряг). Плевенчанки бяха в състав: Надя Тончева, Катрин Нинова и Ева Русева. В класическия шах те победиха във всичките си срещи  и заслужено спечелиха шампионската титла. В ускорения шах те повториха успеха си, макар и по-трудно, след като завършиха наравно срeщите си от „Михаил Тал“. Плевенчанки обаче бяха безаполационни в  останалите срещи, като спечелиха повече точки от  съперничките си и така спечелиха титлата и в тази дисциплина. В блица нашите останаха втори, като първи стана отборът  на  „Михаил Тал“ (Червен бряг). Ева Русева бе победител на своята дъска и в трите дисциплини, а Надя Тончева, която не игра в блица, постигна победи във всичките си срещи и бе победител на първа дъска на класически и ускорен шах.

 С голям интерес с очакваше представянето на момчетата до 14 години. Поради ангажименти на някои от състезателите отборът не взе участие в класическия шах, а се включи в ускорения и блица . В ускорения шах  отборът на „Спартак Плевен XXI“ игра отлично, като постигна 4 победи , един равен и една загуба, и се класира на второ място. На първа и втора дъска Явор Николов и Кристиан Георгиев спечелиха по 5,5 точки от 6 възможни и станаха победители на своите дъски. На трета дъска Кристиан Милев спечели 3,5 точки, а на четвърта дъска  дебютантът в такова състезание Теодор Тодоров постигна 2 точки. В блица плевенчани също играх добре и постигнаха 4 победи и 2 загуби, което им донесе бронзов медал. Явор Николов отново бе истински водач на отбора със спечели 4,5 точки от 6 възможни. На втора дъска Кристиан Георгиев с 5 точки отново стана победител на дъската си, а Кристиан Милев и Теодор Тодоров повториха резултата от ускорния шах. Шампион и в двете дисциплини стана отборът на „Славия“(София), който бе затруднен единствено от нашият отбор, побеждавайки го минимално.

Със спечелените два златни, два сребърни и един бронзов медал възпитаниците на треньора Михаил Гигов утвърдиха „Спартак Плевен XXI“ като един от водещите в страната.Успехът на момичетата бе в конкуренцията на равностоен съперник.

Ръководството на  „Спартак Плевен XXI“ благодари на Община Плевен за финансовото подпомагане на клуба  за участие в състезанието.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...