Акценти
Начало / Любопитно / Отбелязваме Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици

Отбелязваме Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици

наркотици

На 26 юни отбелязваме Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. Той е въведен през 1988 г. от Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации, за да напомни за една от целите на страните, членуващи в ООН – да изградят свят без наркотици.

Наркоманията се приема за болестно състояние, предизвикано от взаимодействието на организма с психоактивното вещество – наркотик, в резултат на което той изпитва непреодолима потребност за постоянен или периодичен прием на веществото.

Спрямо това към кой вид дрога е зависимостта, се наблюдават различни отклонения от обичайното състояние – поведенчески, физически и психични. Най-честите поведенчески проблеми са промяна на дневния режим, както за сън и храна, така и промяна на приятелска среда, бягство от училище или работа.

Физическите проблеми при зависимост от наркотици се коренят най-често в редовно недоспиване, загуба на сили, проблеми с нервната система, кожата, косата и зъбите. Най-разпространените психични проблеми при наркозависимост са раздразнителност, разсеяност, по-слаба памет.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...