Акценти
Начало / Култура / Академик Светлин Русев: Ангел Спасов ни завеща пробуждане и култура, а не равнодушие

Академик Светлин Русев: Ангел Спасов ни завеща пробуждане и култура, а не равнодушие

Ангел Спасов

Юбилейна ретроспективна изложба по повод 130 години от рождението на Ангел Спасов беше открита тази вечер в ХГ „Илия Бешков” в Плевен.  За събитието дойде академик Светлин Русев, който е ученик на Ангел Спасов. „Ангел Спасов беше обаятелен педагог и проницателен мислител и не случайно всяко посещение при него за нас беше колкото урок по изкуство, толкова и пример по нравственост. Съдбата беше дарила Плевен и особено тези, които живееха с духа на изкуството, с възрожденския пример на един творец, който не само даде много на Плевен, но преди всичко българската култура получи своеобразна дълбочина, сила и простота”, каза в словото си акад. Русев. Той сподели за първите си вълнуващи срещи с бачо Ангел, който ги „събирал с усмивка  и  ги допускал като равни до себе си”,  и те излизали от малкото му ателие като от параклис – „окрилени и вярващи в смисъла да бъдеш Учител”. Светлин Русев нарече творчеството на Ангел Спасов „щастливо национално духовно озарение, което прави родната ни духовност съизмерима  с големите примери на своето време”.

Академик Русев не скри огорчението си, че единственото ателие на художника вече не е музей. „Време е да се събудим, защото Ангел Спасов ни завеща пробуждане и култура, а не равнодушие,  да върнем духа на изкуството там, където ни бе завещано.  Защото без това Плевен не може да бъде същия”, каза Светлин Русев.

изложба ангел спасов откриване

Към апела му се присъедини и главният уредник на галерията Антония Караиванова. Тя допълни още, че другият важен въпрос е какво се случва с наследството на този голям творец, който приживе са признали за големия Учител и стожер на групата на художниците в Плевен. Би било колективно престъпление, ако не направим така, че непознатият Ангел Спасов да бъде открит от колкото се може повече хора, каза Антония Караиванова. Тя призова: „Идвайте в галерията и водете ваши познати, за да видят творчеството на Ангел Спасов”.

На откриването на изложбата присъства и кметът проф. Димитър Стойков, който изказа благодарност на ръководството на галерията, за това, че защити  и успешно реализира проектът за тази изложба, за да покаже пред плевенчани и гостите на Плевен самобитното изкуство на Ангел Спасов.

ангел спасов изложба

Изложбата включва 205 скулптури, живописни платна и рисунки на Ангел Спасов. Всички те са от фонда на галерия „Бешков” и от 2004 г. насам не са показвани в изложба. Те ще останат в галерия „Бешков“ до 25 септември, след което шедьоврите ще бъдат подредени в изложби в София и още 7 града в страната.

На откриването тази вечер в Плевен се събраха много почитатели на изкуството на Ангел Спасов, сред които плевенски творци, роднини на художника. Сред гостите беше и Румен Петков.

ангел спасов изложба

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...