Акценти
Начало / Общество / Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над фашизма във Втората световна война

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над фашизма във Втората световна война

ден на Европа

Късно вечерта (в 22 ч. 43 мин) на 8 май 1945 година в специално подготвена зала на Военно–инженерното училище в Берлин, в предградието Карлхорст, е подписан акта за безусловна военна капитулация на хитлеристка Германия. По това време в страните от Източна Европа вече е настъпил следващият ден – 9 май. И до днес Съединените щати и страните от Западна Европа празнуват края на Втората световна война на 8 май, а Русия и страните държави от бившия социалистически блок – на 9 май.

Във Втората световна война ((1939 -1945) участват 61 държави, като пряко е засегнато 80% от населението на земята. Военните действия се водят на териториите на 40 държави. Загиват приблизително 57 милиона души.

През 1985 година на срещата на върха в Милано лидерите на Европейския съюз решават 9 май да се чества като Ден на Европа. На тази дата през 1950 г. е направена първата стъпка за създаването на обединението, прераснало днес в Европейски съюз, когато френският външен министър Робер Шуман призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като “първа реална стъпка към Европейска федерация”.

От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България обаче, датата все още е символ на кръстопът между минало и бъдеще. До 2005 г. страната ни отбелязва този ден единствено като Ден на победата, когато с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март празникът е обявен като Ден на Европа. Над сградите на държавните институции, както и на входните и изходните пунктове на България се издига знамето на Европейския съюз, а две години по-късно, на 1 януари 2007 година, страната ни става редовен член на европейското семейство.

Между двете събития няма противоречие, тъй като без победата над хитлеристка Германия, не би имало обединена Европа.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...