Акценти
Начало / Любопитно / Отбелязваме годишнина от рождението на народната певица Вълкана Стоянова

Отбелязваме годишнина от рождението на народната певица Вълкана Стоянова

Вълкана Стоянова

Вълкана Стоянова Проданова е българска народна певица, изпълнителка на тракийски фолклор. Родена е на 13 юли 1922 г. в село Люлин.

Едва на 14 години талантът ѝ е открит от звукозаписното студио „Арфа“. Следват записи за студио „Симонавия“, „Радиопром“ и „Балкантон“. Пее в ансамбъл „Филип Кутев“ от самото му основаване през 1951 г. В репертоара си има над 500 народни песни, сред които „Нягол на Милка думаше“, „Алтанлъ Стоян войвода“, „Димо на Рада думаше“. Много от тях за записани в Българското национално радио. Вълкана Стоянова е пяла самостоятелно и с ансамбъл „Филип Кутев“ на най-големите концертни подиуми в Европа и Америка. Носителка е на званието „народен артист“.

Певицата преподава народно пеене в националното училище за фолклорни изкуства в Котел и в Нов български университет. В нейна чест в Стралджа от 1995 г. се провежда националният конкурс „С песните на Вълкана Стоянова“.

Певицата е почетен гражданин на Стралджа от май 2007 г. През февруари кметът на Стралджа отправя искане Вълкана Стоянова да бъде удостоена с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, по случай 85-ата й годишнина на народната певица и приносът ѝ към българската култура.

Вълкана Стоянова умира в София на 11 януари 2009 година на 86 години.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...