Акценти
Начало / Култура / Клуб „Българско хоро” празнува шест години

Клуб „Българско хоро” празнува шест години

Българско хоро

На 12 юли Фолклорен танцов клуб „Българско хоро” – Плевен за поредна година посреща гости от цялата страната, за да отпразнуват заедно рождения ден на клуба. Тази година свещичките на тортата ще са шест.

Началото е поставено през 2008 г. от Олга и Минко Мустакови. Започват само с петима участници в клуба, но с ентусиазма и професионализма си бързо привличат още и още желаещи да учат български хора. Днес в клуба играят близо 100 любители на българските народни танци.

клуб "Българско хоро"

Първото официално представяне на клуба е на фестивала „Капанска китка” в Разград, където печели трета награда. Тя им дава самочувствието и амбицията да стават все по-добри. Само през тази година  клуб „Българско хоро” спечели три ценни отличия – приза за най-добро изпълнение на хоро от шопската фолклорна област от първото издание на фолклорното надиграване „Я тропнете, да тропнем“ в Правец и трето място от престижния фолклорен фестивал „Хоро се вие, извива” в София. А в началото на месец май  клуб „Българско хоро“ се завърна с награда за „Най-темпераментно изпълнение“ от 3-тия международен фестивал на изкуствата „Арт Мастърс“, който се проведе в гр. Дидим, Турция.

През 2013 г. клуб „Българско хоро” организира в Плевен първото издание на Националния фестивал „Мизия танцува”, който събира участници от цялата страна. Тази година беше неговото трето издание, в което се включиха над 2 000 танцьори.

Тази вечер майсторите на хората ще празнуват и със сигурност ще има надиграване, но то няма да е с конкурсен характер.

Честит рожден ден на клуб „Българско хоро” пожелаваме и ние, от ИнфоПлевен и да се множат наградите ви, приятели!

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...