Акценти
Начало / Крими / Оставиха за постоянно в ареста обвинените за пране на пари роми от Долни Дъбник

Оставиха за постоянно в ареста обвинените за пране на пари роми от Долни Дъбник

Reni

Плевенският окръжен съд остави за постоянно в ареста обвинените за пране на пари роми от Долни Дъбник, прибрали 2,5 щатски долара от измамени палестински граждани и фирми, информира на пресконференция днес наблюдаващият прокурор по случая Рени Кирилова. Съдът реши, че съществува реална опасност обвинените да се укрият или да извършат други престъпления и постанови постоянна мярка „задържане под стража“.

В ареста остават братята Станьо и Горан Маринови и техният баща Иван Маринов. Тримата са обвинени и в престъпления против данъчната система. Ако бъдат признати за виновни по повдигнатите обвинения, законът предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода, глоба от 10 хиляди до 300 хиляди лева и конфискация на цялото имущество, уточни Иво Радев, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен.

На този етап от разследването са събрани безспорни доказателства, уличаващи привлечените към наказателна отговорност три лица. Предстои да бъдат повдигнати обвинения и на Елисавета Маринова, сестра на задържаните Станьо и Горан, както и на Иванка Маринова, тяхна майка и съпруга на Иван Маринов. Прокуратурата ще поиска запор на банковите сметки на обвиняемите. Наблюдаващият прокурор по случая не потвърди, но и не отрече версията огромните парични преводи да са свързани с оръжие, наркотици или тероризъм.

Повдигнатите обвинения са за това, че в периода юни 2009-ноември 2013 година ромската фамилия е получила по престъпен начин 2, 5 млн щатски долара чрез банкови преводи от две юридически и петнайсет  физически лица от Палестинска окупирана територия. Левовата равностойност към настоящия момент е 3 084 218 лв. От три адреса на ромската фамилия бяха иззети три луксозни бутикови леки автомобила – едно „Ауди” и два „Мерцедес”-а на обща стойност около 400 хил. лева. Намерен е и лизингов договор със софийска автокъща за друг автомобил на 427 хил. лева, който не е открит при спецакцията на ДАНС, МВР и Окръжна  Прокуратура – Плевен, която се състоя на 3 януари. Иззети са и около 4 кг златни накити и златни монети на стойност около 150 000 лв, луксозни часовници, мобилни телефони, два лаптопа, пари в брой, писмени документи – извлечения от банкови документи, договори за покупка и продажба на луксозни автомобили.

В хода на следствието, воден от следовател Цветелин Стоянов, става ясно, че с парите, придобити по престъпен начин, се е разпореждал обвиненият Иван Маринов. Още над 20 физически лица в Долни Дъбник са получавали формално парични преводи от Палестинската автономна територия, но реално не са вземали парите – използвани са само техните лични данни, поясни прокурор Кирилова. Тя не беше категорична, че на палестинска територия ромите нямат съучастник. Законово обяснение за придобитите средства фамилията няма, тъй като липсват декларирани доходи в НАП, нямат и регистрирани трудово-правни отношения. Средствата са привеждани от чужбина чрез две финансови къщи, а в последствие и по сметки в клон на Райфайзен банк в Плевен. При последния превод от 91 щатски долара е изискана заповед от министъра на финансите, с която да се предотврати изтеглянето на сумата и да се блокира сметката.

Определени членове на фамилията са въвеждали в заблуждение палестински граждани с твърдението, че могат да въздействат благоприятно на тяхното здраве, поминък и живот чрез неконвенционални методи на лечение, информира още Кирилова и уточни, че никой от фамилията не отговаря на законовото изискване да има регистрация в Районна здравна инспекция в Плевен за такава дейност. Гледачките „работели” дистанционно, използвайки  различни технически средства. Разследващите установяват, че двете жени от семейството 2 пъти са летели до Израел в периода 2011-2013 година. Иван Маринов пък пътува до Испания в периода на изпълнение на пробационното му наказание, на което е осъден за подкуп на полицай през пролетта на 2013 г.

Разследването по случая продължава, търси се съдействието на международни организации. Кирилова посочи, че е готова да призове за съдействие посланика на Палестина у нас, за да съдейства потърпевшите палестински граждани да си потърсят правата в съдебен процес.

Обвинените трима роми могат да обжалват постоянната си мярка „задържане под стража” на 10 януари в Апелативния съд във Велико Търново.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...