Акценти
Начало / Любопитно / Осмина се хвърлиха за кръста във водите на Дунав край Белене

Осмина се хвърлиха за кръста във водите на Дунав край Белене

Богоявление-Белене

Осем бяха смелчаците тази година, които се опитаха да извадят кръста от водите на река Дунав край Белене по време на ритуала за Богоявление.  Късметът бе на страната на 22-годишния Силвестър Руменов Мартинчев. Младият мъж, а и всички участвали в спасяването на кръста наградени от кмета на Белене – Момчил Спасов, с парична награда.

Богоявление-Белене

След този народен обичай кметът участва и в тържествения ритуал за водосвет на бойното знаме на Военно формирование 28 880-Белене, който по традиция се извършва на площада в центъра на града.

В честването на Йордановден днес в Белене се включиха още  Петър Дулев, председателя на Общински съвет-Белене Стефан Николов, заместник-кмета Калоян Прокопиев и секретаря на Общината Яна Илиева. Заедно с кмета момчил Спасов те посетиха празничната литургия в църквата „Св.вмч Георги” и участваха в шествието, предвождано от духовия оркестър на Военно формирование 28 880-Белене от църквата до Градския плаж, където бе изпълнен ритуалът по хвърлянето на богоявленския кръст във водите на река Дунав.

Богоявление-Белене

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...